Magdolna
18 °C
27 °C

Schröder: Az adatok fussanak, ne a polgárok

2000.09.20. 20:29
Az internet alkalmazásának képessége néhány éven belül az általános műveltséghez tartozik majd Németországban. Gerhard Schröder német kancellár (SPD) a hannoveri világkiállítás területén megrendezett az Initiative D21 kongresszusa elé 10 pontos programot terjesztett. Eszerint a német polgárok informatikai jártasságát az eddiginél is nagyobb ráfordítással kell növelni.
Egy évvel ezelőtt nagyravágyó célokat kitűzve lépett színre Németországban az Initiative D 21 (Initiative - kezdeményezés, D- Németország, 21 - XXI. század): a német diákoknak fel kell készülniük a következő évszázad kihívásaira. Ezen a téren azóta nem sok minden történt, de Gerhard Schröder kancellár - minapi bejelentése szerint - gyorsítani akarja a tempót.

Gerhard Schröder
Gyorsítani akarja a tempót
A kancellár a konferencián részletesen beszámolt a 10 pontos tervről. Véleménye szerint az internet használata az alapműveltséghez tartozik. Ezért a német polgárok jártasságát ezen a téren az eddiginél is több ráfordítással kell növelni.

,,Az a legnagyobb kihívás, hogy ne hagyjuk elszakadni egymástól a társadalom internethez értő és nem értő rétegeit. Senkit nem szabad kizárni az új média használatából csak azért, mert nincs meg rá a pénzügyi lehetősége vagy ismeretei" - mondta a kancellár. Szerinte az új technológiákhoz minden polgárnak hozzá kell férnie. Németországnak igen sokat ártana gazdaságilag a társadalom hálóhasználókra és nem használókra osztottsága.

A német kormány ezért a szövetségi közigazgatás minden interneten alkalmazható szolgáltatását legkésőbb 2005-ig on-line is bevezeti. Ennek megfelelően például teljes egészében elérhető lesz majd a munkaerőpiac központi átképzési rendszere. Schröder kijelentette: a hivatalnokokkal és adóhatósággal szemben viselt háborút meg kell nyerni. Végül is az adatoknak kell futniuk, nem a polgároknak.

Németországban minden nyilvános hozzáférést biztosító könyvtárban ingyenes internetkapcsolatot építenek ki. Októbertől a német munkaügyi hivatalok minden munkanélkülinek felkínálják a lehetőséget, hogy ingyen szerezhet internet-felhasználói bizonyítványt. A bürokratikus akadályok leépítésének sorába tartozik a kancellár szerint, hogy elvetették a munkahelyi internetezés megadóztatásának tervét.

A szövetségi kormány a D21-et abban is támogatni kívánja, hogy a következő év végéig Németország mind a 40 ezer iskoláját személyi számítógépekkel és internet-hozzáféréssel szerelik fel. 2003-ig legalább 60 ezer képzési helyet hoznak létre az informatikai oktatásban, míg az informatikai hallgatók számát a lehető leggyorsabban meg kell duplázni - mondta a kancellár. Az egyik céljuk az, hogy az IT területen 2005-ig 40 százalékra emeljék, vagyis a maihoz képest megháromszorozzák a nők arányát.

Értelmetlen dolog a 'régi' és az 'új' gazdaság közötti feszültséget szítani. Az autóipar óriásait sem szabad elhanyagolni - jelentette ki Schröder. Itt és ott egyaránt vannak 'világítótornyok' a vállalatok között. ,,Az utóbbi években lemondtunk a nemzetközi jelenlét bizonyos formáiról, és ez kezdett veszélyessé válni. A szövetségi kormány nem áll az IT-ágazat útjába. A New-Economy vállalataira kivetett adó Németországban az európai országokkal összevetve a legmagasabb adót jelentő felső harmadból hamarosan az alsó harmadba kerül" - jelentette ki a kancellár.