Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ferihegy is csatlakozik Schengenhez

2008.03.24. 08:09
A ferihegyi repülőtér március 30-án csatlakozik a schengeni rendszerhez, ettől a naptól kezdve nem ellenőrzik az övezeten belül közlekedő utasokat.

A nyári menetrend bevezetésével egy időpontban a ferihegyi repülőtér csatlakozik a schengeni rendszerhez, ami annyit jelent, hogy március 30-tól a zónán belül repülő utasok útlevelét nem ellenőrzik. A határőrök bódéit hamarosan lebontják, így nagyobb hely marad az utasbiztonsági ellenőrzésekre, mondta Szollár Domokos, a repteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője.

A schengeni egyezményhez tavaly decemberben csatlakozott országok nemzetközi repterei mind március 30-án vezetik be az új határőrizeti rendszert. A nem schengeni utasok útiokmányát természetesen továbbra is szigorúan ellenőrzik, és a változás nem érinti a poggyászok ellenőrzését, hiszen az a légi közlekedés biztonságát szolgálja, a schengeni csatlakozástól függetlenül.

Fontos változás, hogy március 30-tól a 2A terminál szolgálja ki a schengeni, a 2B terminál pedig a nem schengeni forgalmat. A diszkont légitársaságokat fogadó 1-es terminál a schengeni és a nem schengeni utasokat is fogadja. A schengeni 2A és a nem schengeni 2B terminált egy átszállófolyosó köti össze, a Ferihegyen átszálló utasok ezt használhatják a terminálok közötti közlekedésre. A folyosóban hat új, két irányba nyitható útlevélellenőrző pult kapott helyet.

A schengeni fal

A Budapest Airport az elmúlt két évben több mint 100 millió forintot költött a repülőtér schengeni követelményeinek megfelelő átalakítására. Az 1-es terminálon üvegfal választja majd ketté a schengeni és a nem schengeni utasok számára fenntartott tranzitvárót, a 2-es terminálon új utaskapuk épültek, a repülőtéri alkalmazottak pedig oktatáson vettek részt.

A schengeni szabályok értelmében nem schengeni utasok nem kerülhetnek a schengeni terminál érkezési szintjére, hiszen onnan - határellenőrzés hiányában - zavartalanul besétálhatnának a schengeni övezetbe - mondta a szóvivő. Ennek elkerülése érdekében a Budapest Airport egy többlépcsős biztonsági rendszert vezetett be, aminek egyik fontos eleme, hogy a schengeni tranzit ajtaját ezentúl kizárólag az ott posztoló rendőr nyithatja ki az utasok előtt. Számos új monitor és tájékoztató tábla segíti a rendőrök, és a repülőtér alkalmazottainak munkáját.

Tavaly a Ferihegyi repülőtér 2-es terminál utasforgalmának 52 százaléka közlekedett a schengeni övezetbe. Az 1-es terminálon többségben voltak a nem schengeni országokba utazók, részarányuk 66 százalék volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!