Móric
14 °C
15 °C

Schrödernek 'hányingere van' a zöldektől

2003.09.03. 12:19
Egyszerre játszik kormánypárti és ellenzéki szerepet a kisebbik koalíciós párt - dühöngött egy zártkörű szociáldemokrata tanácskozáson Gerhard Schröder. A zöldek nem átallották bírálni a kancellár Irak-politikáját.
Harcias kirohanást intézett a szociáldemokrata párt (SPD) egy zártkörű tanácskozásán a koalíciós partner zöldek ellen Gerhard Schröder német kancellár - írta szerdán a Welt című berlini lap. "Hányingerem támad, amikor a zöldek egyszerre akarják a kormánypárt és az ellenzék szerepét játszani" - vetette el a sulykot a tanácskozáson a kancellár.

Szembe mentek a kormány Irak-politikájával

SPD-körök úgy vélik, a kancellár nemtetszéséhez hozzájárult Angelika Beernek a Szövetség 90/Zöldek pártja elnökének hét végi nyilatkozata is, amelyben a zöldekre általában nem jellemző módon állítólag szóba hozta: amennyiben lenne ENSZ-felhatalmazás, meg kellene vizsgálni, hogy Németország milyen politikai és katonai szerepet vállaljon Irakban.

A kormány elutasítja, hogy a Bundeswehr, különösen amerikai, vagy brit irányítás alatt, feladatot vállaljon Irakban, s a NATO számára sem lát szerepet. Álláspontja az, hogy az iraki folyamatban az ENSZ-nek kell a főszerepet juttatni, s az afganisztánihoz hasonló megoldásban gondolkodik.

Schröder korábban támadta azt is, hogy a zöldek a különböző németországi reformtervek "feljavítását" sürgették, mintegy a reformok motorjaként feltüntetve magukat.

Ugyanakkor a kancellár a 2006-os választások után is fenntartaná a koalíciót - jelentette az MTI.