Árpád
-2 °C
3 °C

Schrödernek 'hányingere van' a zöldektől

2003.09.03. 12:19
Egyszerre játszik kormánypárti és ellenzéki szerepet a kisebbik koalíciós párt - dühöngött egy zártkörű szociáldemokrata tanácskozáson Gerhard Schröder. A zöldek nem átallották bírálni a kancellár Irak-politikáját.
Harcias kirohanást intézett a szociáldemokrata párt (SPD) egy zártkörű tanácskozásán a koalíciós partner zöldek ellen Gerhard Schröder német kancellár - írta szerdán a Welt című berlini lap. "Hányingerem támad, amikor a zöldek egyszerre akarják a kormánypárt és az ellenzék szerepét játszani" - vetette el a sulykot a tanácskozáson a kancellár.

Szembe mentek a kormány Irak-politikájával

SPD-körök úgy vélik, a kancellár nemtetszéséhez hozzájárult Angelika Beernek a Szövetség 90/Zöldek pártja elnökének hét végi nyilatkozata is, amelyben a zöldekre általában nem jellemző módon állítólag szóba hozta: amennyiben lenne ENSZ-felhatalmazás, meg kellene vizsgálni, hogy Németország milyen politikai és katonai szerepet vállaljon Irakban.

A kormány elutasítja, hogy a Bundeswehr, különösen amerikai, vagy brit irányítás alatt, feladatot vállaljon Irakban, s a NATO számára sem lát szerepet. Álláspontja az, hogy az iraki folyamatban az ENSZ-nek kell a főszerepet juttatni, s az afganisztánihoz hasonló megoldásban gondolkodik.

Schröder korábban támadta azt is, hogy a zöldek a különböző németországi reformtervek "feljavítását" sürgették, mintegy a reformok motorjaként feltüntetve magukat.

Ugyanakkor a kancellár a 2006-os választások után is fenntartaná a koalíciót - jelentette az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?