Kényszerleszállás Schwechaton

2000.07.12. 21:12
Kieresztett futóművekkel tartott a Hapag Lloyd társaság Airbus 310-ese Krétáról Hannoverbe, amikor Bécs felett elfogyott az üzemanyaga és kényszerleszállást hajtott végre Schwechat repülőterén. A gépen a személyzettel együtt 150-en utaztak, közülük 26-an sérültek meg a korábbi tudósításokban szereplő 11-gyel szemben. Az osztrák közlekedési minisztérium közlése szerint pilótahiba miatt került sor az esetre.
Egy Airbus-310-as
A bécsi légirányítók egy perccel egy óra előtt jelentették, hogy kieresztett futóművel közeledik egy Airbus a Schwechat felé. Tíz perccel ezután, Bécstől 20 kilométerre jelentkezett be a Hapag Lloyd társaság Hannoverbe tartó charterjáratának pilótája, és jelentette, hogy elfogyott az üzemanyaguk és mindkét futómű leállt. Az Airbus megkapta a leszállási engedélyt a 34-es pályára.

Az osztrák hírügynökség szerint a pilóták teljesítménye egészen egyedülálló, hiszen eddig egyetlen esetben, tíz évvel ezelőtt egy Boeing 767-esnek sikerült működő hajtómű nélkül landolnia. A schwechati repülőtéren a gép földet ért ugyan, de a pálya végén balra elfordult és kicsúszott a mezőre. A gépről leszakadt az egyik szárny és a hajtómű. Szerencsére éppen 20 mentőautó tartózkodott a reptéren: egy külföldi rehabilitációs intézetből érkező betegekért érkeztek. A mentőkre nem várt komolyabb feladat: a 11 sérült többsége csak karcolásokat szenvedett. Ennek ellenére nyolcukat a környező kórházakba szállították.

Röviddel az eset után az osztrák közlekedési minisztérium szóvivője nyilatkozott - jelentette az APA. Közlése szerint a pilóta hibája okozta az utasszállító gépének bécsi kényszerleszállását. Volker Höderl elmondta: a repülőgép futóműve egész úton ki volt eresztve, ami jelentősen megnövelte a légellenállást és ezzel az üzemanyag-fogyasztást. A pilótáknak tudniuk kellett, hogy a futóművet nem tudták behúzni, és azt is, hogy ennek milyen következményekkel jár. Csak az nem világos, hogy ilyen körülmények között miért nem próbáltak korábban leszállni, például Zágrábban, Grazban, vagy Klagenfurtban - mondta Höferl.  • Tippek
  • Lakáshitel