Valér
2 °C
8 °C

Egyelőre nem válhat le Koszovó Szerbiáról

2007.06.07. 22:06
A világ hét legfejlettebb ipari állama és Oroszország (G8) megállapodott abban, hogy meghatározatlan időre elhalasztják a szavazást az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Koszovó jogállását rendező határozattervezetről - közölték csütörtökön Heiligendammban diplomáciai források.

"Egyezség született arról, hogy egy ideig nem lesz határozat, de közösen munkálkodni fogunk azon, hogy megoldást találjunk" - mondta egy névtelenséghez ragaszkodó diplomata, aki a Biztonsági Tanács elé terjesztendő javaslatról közölt információkat.

Sarkozy kompromisszumos javaslata győzött?

Előzőleg Nicolas Sarkozy francia elnök azt javasolta, hogy halasszák el fél évvel a dél-szerbiai tartomány jogállásáról szóló döntést.

A francia államfő ugyanakkor kijelentette: Oroszországnak el kell fogadnia, hogy - mint fogalmazott - elkerülhetetlen Koszovó távlati függetlensége. (Moszkva hagyományosan a Koszovó függetlenségét mereven elutasító Szerbia szoros szövetségese.)

Hat hónapos határidő

Sarkozy kifejtette, javaslata értelmében Szerbiát és Koszovót rászorítanák arra, hogy tárgyaljanak egymással, és hat hónapon belül állapodjanak meg a jelenleg napirenden szereplőnél "jobb státusban".

Ha nem sikerülne ilyet találni, csak akkor alkalmaznák az ENSZ-főtitkár különmegbízottja, Martti Ahtisaari finn diplomata által március végén előterjesztett, Koszovónak széles körű, ellenőrzött függetlenséget előirányzó javaslatot - mondta a francia elnök, hozzáfűzve, hogy a G8-országok vezetőinek tanácsadói már csütörtök éjjel nekilátnak a javaslat formába öntésének.

Az Egyesült Államok és a BT-ben képviselt európai országok a múlt héten terjesztettek elő egy határozati javaslatot a zömmel albánok lakta dél-szerbiai tartomány jövőjéről. A tervezet az Ahtisaari-tervre támaszkodik, amit azonban Szerbia és a BT-ben vétójoggal bíró Oroszország is elutasít.