Clinton testőrei perelik a titkosszolgálatot

2000.05.04. 17:02
Saját, legtitkosabbnak számító ügynökei perelték be az Egyesült Államok kormányát: a Secret Service színesbőrű tagjai azért kezdeményeztek - a BBC szerint - bírósági eljárást, mert állítólag faji megkülönböztetés áldozataivá váltak. Az ügy különlegessége, hogy a Secret Service ügynökei védik az amerikai elnök, a volt elnökök és az odalátogató külföldi állami vendégek testi épségét is az Amerikai Egyesült Államokban.

Az afrikai-amerikaiakat háttérbe szorítják a Secret Service-nél?
Egykori és jelenleg is szolgálatot teljesítő ügynökök több millió dollárt követelnek kártérítésként amiatt, hogy megtagadták előléptetésüket, illetve rasszista zaklatásnak voltak kitéve.

A felperesek egyik ügyvédje szerint megbízóitól elvárják, hogy megvédjék az amerikai elnök életét, ugyanakkor megalázó módon kezelik őket. ,,Arra jók vagyunk, hogy az életünket adjuk az elnökért, a First Ladyért és Chelsea Clintonért, de arra már nem, hogy másokat irányítsun" - tette mindehhez hozzá Yvette Summerour, fekete Secret Service-ügynök.

A Secret Service azzal védekezik, hogy sok afrikai-amerikai került vezető pozícióba a testületen belül. Azt is állítja a titkosszolgálat, hogy az előléptetések és a munkaerő-felvétel tekintetében mindig korrekten járt el, és nagyon komolyan veszik az esetleges diszkriminációs ügyeket.

A felperesek sajtótájékoztatón jelentették be kezdeményezésüket, s ezen Cheryl Tyler volt titkos ügynök például elmondta: élete nagy álma volt, hogy csatlakozhasson a Secret Service-hez. ,,A szolgálat sokat jelentett nekem. Fáj, hogy itt kell állnom és panaszkodnom a TV-kamerák előtt" - mondta.

Az USA legtitkosabb ügynökei
Tyler 1999-ben hagyta ott a szervezetet, miután belátta, hogy hosszú évek odaadó szolgálata sem volt elég ahhoz, hogy megváltoztassa a kialakult ,,diszkriminációs mintákat", amelyekkel az afrikai-amerikaiakat háttérbe szorítják a Secret Service-nél.

Robert Moore például arról számolt be, hogy 16 éve kiváló minősítésekkel teljesít szolgálatot, ennek ellenére nem léptették elő.

A felperesek egyébként összesen 26 évre visszamenőleg tártak fel faji megkülönböztetésre utaló ügyeket a Secret Service-nél. E szervezet nem az első, amely ilyen vádakkal kénytelen szembenézni az Egyesült Államokban: a Szövetségi Nyomozó Iroda, vagyis az FBI, illetve az alkohollal, dohánnyal és lőfegyverekkel foglalkozó hivatal után a Secret Service a harmadik bepanaszolt kormányszerv a tengerentúlon.

Egy 1999-ben készült hivatalos tanulmány szerint a Secret Service-nél dolgozó fekete ügynököknek mindössze 4,2 százalékát léptették elő olyan posztokra, ahol irányító szerepkört láthatnak el.  • Tippek
  • Lakáshitel