Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megérkeztek az első magyar segélycsomagok

2005.01.02. 16:05
Magyarországról civil szervezetek adományokkal segítik a katasztrófa sújtotta délkelet-ázsiai területek lakosságát; a krisna-tudatú hívők közössége ételosztással és egy Srí Lankai árvaház támogatásával veszi ki részét, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vízpumpák, gyógyszerszállítmányok kijutatásában működik közre, a Kretek Teaház Indonéz Galériában pedig sátorgyűjtési akció indult.

Danka Krisztina, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének sajtószóvivője elmondta, hogy nemzetközi szervezetük hetven fős árvaházat működtet Srí Lankán, és most ezt szeretnék több száz gyerek befogadására alkalmassá tenni. Emellett keresik a lehetőségét annak is, hogyan lehetne árva gyermekeket Magyarországra hozni és örökbe fogadni.

Főtt ételt adnak

A szóvivő információi szerint Srí Lankán nincs lehetőség főzésre, és a krisnások osztanak meleg ételt - ebből ötezer adagot a magyarok. Danka Krisztina arra kérte azokat, akik élelemmel kívánják segíteni a katasztrófa sújtotta területek lakosságát, forduljanak a közösséghez, mert ők meg tudják szervezni az adományok eljuttatását. A magyarországi hívektől származó első jelentősebb adományok december 30-án indultak útra a dél-indiai Madraszba, illetve Srí Lankára, ahol a helyi közösség szerzeteseinek közreműködésével az összegből egy héten keresztül naponta tízezer szerencsétlenül járt ember jut meleg élelemhez.

A magyar egyház január 3-án további adományokat juttat el a térségbe, és az akciót a helyzet stabilizálódásáig folytatják. A magyarországi krisnások az MKTHK 11702036-20705707-00000000 számlaszámra várják a pénzadományokat.

Gyógyszer és pumpa

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével több tízmillió forint értékű gyógyszersegélyt jutott el Srí Lankára, írja a szervezet közleménye. Az ökumenikus segélyszervezet helyszínen tartózkodó munkatársainak jelentése szerint a szökőár által eltömített, szennyeződésektől megfertőződött kutak kitisztítása a soron következő legfontosabb feladat, ezért megkezdték vízpumpák beszerzését és helyszínre juttatását.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet továbbra is kéri a magyar lakosságot a délkelet-ázsiai túlélők megsegítésére a 11705008-20464565-es számlaszámon.

A szervezet tájékoztatása szerint a Magyar Posta azzal járul hozza a segítségnyújtáshoz, hogy január 3-tól átvállalja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az Unicef Magyar Bizottság számlaszámára, az ország valamennyi postahivatalában rózsaszín csekken befizetett adományok feladási díját.

Fedél és pokróc

Vasárnap sátorgyűjtési akció kezdődött Budapesten, az VII. kerület Rottenbiller utca 5. szám alatti Kretek Teaház Indonéz Galériában az indonéziai természeti katasztrófa túlélőinek javára. A magánkezdeményezés szervezői MTI-hez eljuttatott közleményük szerint sátrakat, takarókat, kempingfelszerelést várnak az adományozóktól.