Ervin
14 °C
22 °C

Tovább nőtt az áldozatok száma

2005.01.03. 06:35
A múlt vasárnapi földrengés epicentrumához legközelebb eső Szumátra szigetén a halálos áldozatok száma a százezret is elérheti, és a térségben eddig összesen 144 ezer bejelentett halottról tudnak a hatóságok. A segélyígéretek szombat estig elérték a kétmilliárd dollárt, de napokat vehet igénybe, amíg az érintettek megkapják a segítséget. Vasárnap újabb magyar csoport tért haza, és a Külügyminisztérium szerint húsz alatt van azok száma, akikről továbbra sem tudnak.
#alt#
Klikk a képre! (2005.01.03.)
Vasárnap reggel a Richter-skála szerint 5,9-es erősségű földrengés rázta meg az indiai Nícobár szigetcsoportot, de egyelőre nem tudni, hogy a földmozgás követelt-e áldozatokat vagy okozott-e újabb anyagi kárt. Szombaton az indonéziai Szumátra szigetét rázta meg 7,0-es erősségű földrengés, és onnan sem érkezett jelentés újabb áldozatokról.

Az összesen tizenkét indiai óceáni országot érintő katasztrófa mostanáig 144 036 halálos áldozatot követelt, egyre valószínűbb azonban, hogy az áldozatok száma jóval meghaladja majd a 150 ezret, különös tekintettel arra, hogy a leginkább sújtott Indonéziában a hatóságok egyre reménytelenebbnek tartják a mentési munkálatokat. A vasárnapi földrengés epicentrumához legközelebb eső Szumátra szigetén a halálos áldozatok száma a százezret is elérheti.

Szumátrán leállnak a kutatással

Segítség Magyarországról
Több magyarországi segélyszervezet és egy, a térséggel régebb óta kapcsolatban álló önkormányzat is számlát nyitott, ahová a felajánlásokat utalni lehet.
Vöröskereszt: 10300002-20329725-72273285 (MKB),
Baptista Szeretetszolgálat: 11736082-20054403 (OTP),
Katolikus Karitasz: 12011148-00124534-00100008 (Raiffeisen Bank),
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet: 11705008-20464565 (OTP),
Magyar Krisna-tudatú Hívők Közössége: 1170236-207005707-00000000,
Magyar Iszlám Közösség: 10402142-21481226-000000000,
Magyar Máltai Szeretetszolgálat: 10300002-20102898-00003285,
Fejér Megyei Önkormányzat: 10918001-00000020-26770013.
A Baptista Szeretetszolgálat jelképes örökbefogadási akciójának telefonszáma: 30/93-71-354.

(Forrás: Magyar Rádió)

Rövidesen abbahagyják a túlélők utáni kutatást a mentőalakulatok Szumátrán, mivel gyakorlatilag már nincs remény arra, hogy hét nappal a pusztító földrengés és szökőár után még életben találjanak valakit - közölték indonéz tisztségviselők.

A bejelentés után órákkal vasárnap egy a hajója alá szorult indonéz halászt találtak meg élve, súlyosan kiszáradva. A 24 éves fiatalembert sietve a Banda Aceh-i kórházba szállították, ahol infúziót kapott. Beszélni alig tud és testét vágott sebek borítják - mondták a csodával határos életben maradt halászról az orvosok. "Egészségi állapota rendkívül rossz, különösen mentálisan" - közölte kezelőorvosa.

A férfi a tengeren volt, amikor a december 26-i szökőár lecsapott. Szemtanúk szerint hajóját Lampulo partjaira vetette a víz és egy héten át volt vízi járműve foglya étlen-szomjan.

A fiatalembert megelőzően az utolsó túlélőt pénteken találták meg, amikor az indonéz vöröskereszt munkatársai meghallották Ichsan Azmil egy rombadőlt ház alól kiszűrődő jajkiáltásait a földdel szinte teljesen egyenlővé tett Banda Aceh tartományi székhelyen. A 40 ezer lakosú városnak mintegy a fele dőlt romba, s alig 100 embert látni élelem után kutatni az egész megtépázott partszakaszon. 

Az indonéz mentőalakulatok vezetője, Lamsar Sipahutar szerint ha valaki túl is élte a földrengést, azt a szökőár pusztította el. 

A bejelentett áldozatok száma a következő napokban folyamatosan nőhet, de számos helyszínre még nem tudtak eljutni a mentőegységek, hogy fölmérjék a károkat, mert munkájukat heves esőzések, és emiatt újabb áradások is nehezítik. Szumátra szigetének északnyugati részébe jelenleg is csak ejtőernyővel lehet a segélyeket eljuttatni.


A világ legtöbb országában visszafogottabban ünnepelték meg a szilvesztert a délkelet-ázsiai szökőár áldozataival való együttérzés miatt. Több ország hatóságai úgy döntöttek, hogy a szilveszteri rendezvényeiket alacsonyabb költségvetéssel bonyolítják le, és az ünneplőket arra szólították fel, hogy a mulatságra szánt pénzekből különítsenek el egy összeget a károsultak megsegítésére.

Két perces csenddel adózott a London központjában összegyűlt több százezres újévköszöntő tömeg a dél-ázsiai szökőár-katasztrófában meghaltak emlékének, de a rendezvényeket megtartották. Péntek estig 34 brit állampolgárról lehetett bizonyosan tudni, hogy odaveszett a szökőárban, de kormánytisztviselők biztosra veszik, hogy a valós szám ennél sokkal nagyobb, mivel több száz brit turistáról nincs hír a katasztrófa óta.
2004 szilvesztere a cunamiról szólt>>>

#alt#
Klikk a képre!
(2005.01.02.)
Az alapvető élelmiszerek hiánya mellett a legnagyobb veszélyforrást a rossz higiéniai körülmények jelentik, a sok ezer halott oszlásnak indult holtteste ugyanis tömeges tífusz-, vérhasjárványt okozhat.

A károsult országok megsegítésére csütörtökön és pénteken újabb felajánlások érkeztek. Nagy-Britania 96, Svédország 75, Spanyolország 68, Kína 60, Franciaország 56, az Európai Unió 44, Hollandia 36, az Egyesült Államok 35 millió dollár segélyt folyósít, de még számos ország jelentette be, hogy dollármilliókat utal a katasztrófa sújtota országoknak. Az uniós országok összesen 408 millió dollárt adnak, pénteken az Ázsiai Fejlesztési Bank jelentette be, hogy 325 millió dolláros gyorssegélyt ajánl föl.

A Világbank azt tervezi, hogy az eddig felkínált 250 millió dollárnál jóval több segélyt fordít a dél-ázsiai szökőár sújtotta országok újjáépítésének támogatására - közölte vasárnap James Wolfensohn, a nemzetközi pénzügyi szervezet elnöke. Az ABC televíziónak adott nyilatkozatában Wolfensohn azt hangoztatta: az eddig felajánlott 250 millió dollár a legégetőbb szükségletek kielégítését szolgálja, s nem zárja ki, hogy a további újjáépítés céljából a Világbank megkétszerezi vagy megháromszorozza ezt az összeget.

Továbbra sem tudni több ezer külföldi túristáról, akik a katasztrófa idején az érintett országokban nyaraltak. A legtöbb halálos áldozatról, 117 főről eddig Franciaország tett jelentést, de több ezer állampolgáráról nem tud Németország, Svédország és az Egyesült Államok sem.

Bővebben a külföldi áldozatokról >>>

Halottak száma országonként
#alt#
Tekintse meg képeinket! (12.28.)
Indonézia ~80 000
Srí Lanka 27 268
India 11 036
Thaiföld 6000
Szomália 100
Mianmar 90
Maldív-szigetek 55
Malajzia 65
Banglades 2
Kenya 1
Seychelles-szigetek 3
Tanzánia 10
Összesen ~126 025
A Külügyminisztérium továbbra sem kezel egyetlen magyar állampolgárt sem eltűntként Délkelet-Ázsiában, és csökkent azok száma is, akikről egyelőre nem tudnak. Vasárnap egy charter géppel 148-an érkeztek haza, több korábban keresett személyről pedig időközben derült ki, hogy már itthon van.

Bővebben a katasztrófa magyar vonatkozásairól >>>

Magyarország negyvenmillió forint értékű főként gyógyszerekből álló küldeményt és harminc orvost indította a térségbe, Srí Lankára utazott a Miskolci Speciális Mentők és a Baptista Szeretetszolgálat egy-egy csoportja is.

A magyar légitársaság január 1-én Maldív-szigetekre, január 4-én pedig Bangkokba (Thaiföld) indul, hogy hazahozza a magyar turistákat. A legtöbb magyar a történtek ellenére folytatja nyaralását, az utazási irodák hétfőtől százötven magyar turistát utaztattak ki. Volt olyan utazási iroda, amelyik csak felár ellenében volt hajlandó átírni az útjukat lemondók jegyeit.

Az utazási irodák álláspontjáról részletesen itt olvashat >>>

Az ENSZ és más nemzetközi szervezetek történetük legnagyobb segélyakcióját hajtják végre, hajók és repülők százai indultak a térség városaiba a külföldről érkezett segélyszállítmányokkal.


A szökőár a legtöbb halálos áldozatot Indonéziában (80 ezer), Srí Lankán (30 ezer) és Indiában (12 ezer) szedte. Az Indiához tartozó Andaman és Nicobar szigetén 7500-an vesztették életüket. Thaiföld keleti partvidékén is több mint másfél ezer halottról érkezett jelentés, a szomszédos, katonai diktatúrában élő Mianmaron független elemzők szerint eltitkolják a halottak valós számát.

A szökőár, japán nevén cunami egy Szumátra északnyugati csücskéhez közeli 9,0-es erősségű földrengés miatt indult meg a környező partok felé.

A természeti jelenségről bővebben >>>

Ez volt a legsúlyosabb ilyen jellegű természeti csapás azóta, hogy az indonéziai Krakatau vulkán 1883. augusztus 27-i kitörése után keletkezett szökőárban legalább 36 ezren haltak meg - bár sokan ennél is többre becsülik a halottak számát.

A vasárnapi katasztrófa amerikai szakértők szerint jóval kevesebb áldozatot szedett volna, ha az érintett országokban megfelelő riasztási rendszer működik.

Bővebben a hiábavaló riasztásról >>>

Szakértők szerint a katasztrófa csak Srí Lanka gazdaságát veti vissza egy évvel, a gazdasági hatások nem mérhetők az emberi tragédia méreteihez képest, Thaiföldön kisebb lesz a visszaesés, mint a tavalyi SARS-vírusnál. India és Indonézia nem tart gazdasági visszaeséstől.

A biztosítók a Reuters jelentése szerint 13,6 milliárd dollárra teszik a kárt, de ebbe a számba nincs bekalkulálva a katasztrófa miatt elmaradt bevételek összege, sem a termelékenység későbbiekben tapasztalható visszaesése.