Piroska
-1 °C
5 °C

Nemzetközi segélykoalíciót alapított Bush

2004.12.29. 19:22
Több mint nyolcvanezer halottja van a földrengésnek és szökőárnak, amely vasárnap csapott le az Indiai-óceánra. A nemzetközi segélyszervezetek szerint az áldozatok száma elérheti a százezret is, a térségben ötmillió ember néz éhezés és vízhiány elébe. George Bush nemzetközi segélykoalíciót alapított, és visszautasította a vádat, mely szerint Amerika fukarkodott volna a segélyekkel.

Több mint nyolcvanezerre becsülik a Délkelet-Ázsiára vasárnap lesújtó földrengésben és szökőárban meghalt személyek számát. A Vöröskereszt és a Vörös félhold nemzetközi segélyszervezetek szerint a halottak száma a százezret is elérheti. A legújabb veszélyforrást a rossz higiéniai körülmények jelentik, a sok ezer halott oszlásnak indult holtteste tömeges járványt okozhat. Az Indonéziában található Szumátra északi részén a hivatalos adatok szerint 45 268 ember vesztette életét.

Ez volt a legsúlyosabb ilyen jellegű természeti csapás azóta, hogy az indonéziai Krakatau vulkán 1883. augusztus 27-i kitörése után keletkezett szökőárban legalább 36 ezren haltak meg - bár sokan ennél is többre becsülik a halottak számát.

Nemzetközi koalíció - egyelőre négy országgal

A katasztrófa kárvallottjainak segélyezésére nemzetközi szövetség megalakítását jelentette be szerdán George Bush amerikai elnök. A koalíciónak az Egyesült Államokon kívül egyelőre India, Ausztrália és Japán a tagja.

Az amerikai elnök egyúttal visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint az Egyesült Államok fukarkodik a segélyekkel. Emlékeztetett arra, hogy országa idén 2,4 milliárd dollárnyi segélyt küldött a rászorulóknak. A bírálatot Jan Egeland, az ENSZ segítségnyújtással összefüggő ügyekért felelős koordinátora fogalmazta meg kedden. Úgy fogalmazott, a gazdag országok összességében nagyvonalúbbak is lehetnének.

Az ENSZ előrejelzései szerint ötmillióra tehető azoknak a száma, akik a közeljövőben éhínséggel, vízhiánnyal fognak szembenézni a természeti csapás következtében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon van, hogy mielőbb pontos felmérés készüljön az azonnali szükségletekről.