Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az állatok megúszták a szökőárt

2004.12.29. 14:05
A Srí Lankai-i vadvédelmi illetékesek igencsak megdöbbentek azon, hogy egyetlen állati áldozata sincs a vasárnapi pusztító szökőárnak, miközben emberek tízezreivel végzett a természeti csapás.

Az Indiai tenger partján található szigetország nemzeti parkjába több mint három kilométer mélyen zúdultak be a tenger hullámai, jelentette szerdán a Reuters. A Yala park területén Srí Lanka legnagyobb vadállománya él, elefántok százaival és több leopárddal.


Srí Lanka partjai
Klikk a képre!

"Különös, hogy nem találtunk eddig elhullott állatokat" mondta H. D. Ratnayake, a nemzeti park igazgatóhelyettese a Reutersnek. "Nincsenek halott elefántok, de még egy döglött nyulat sem láttunk. Azt hiszem, az állatokat hatodik érzékük figyelmeztette, mi fog történni."

Jó néhány állat, az emlősállatok közül nagyon sok megérzi előre a természeti katasztrófákat és jelenségeket, így lehetett, hogy az állatok jóval előbb tudtak a bekövetkező katasztrófáról, és el tudtak menekülni előle, mondta el az Index kérdésére dr. Majer József etológusprofesszor, a Pécsi Tudományegyetem ökológia tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

A legérzékenyebbek a patkányok, a kutyafélék és a vándormadarak, de a magasabbrendű állatok többsége megérzi a Föld mágneses erőterének változásait, a napfolt tevékenységet, és a finomabb földrengéseket is. Tehát nem valamiféle rejtélyes "hatodik érzékről" van szó, hanem jól körülírható fizikai érzékelésről, az úgynevezett "harmadik szemről". Az ember esetében ez sokkal tompultabb, és egészen más frekvenciájú rezgési tartományba esik, tudtuk meg a professzortól.