Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Több tucat magyart keresnek Délkelet-Ázsiában

2004.12.29. 14:36
Hozzátartozók keresnek több tucat magyart, akik a már több mint hetvenhétezer halálos áldozatot követelő földrengés és szökőár sújtotta térségben nyaraltak. A miskolci speciális mentőknél nyolc, Srí Lankán tartózkodó magyar búvár eltűnését jelentették be. Szerda este 11-kor érkezett meg Ferihegy-2-re az a Malév chartergép, amely 52 magyar utast szállított haza Bangkokból. A magyarok többsége viszont folytatja az üdülést.

Már több mint nyolcvanezer halálos áldozatról érkeztek jelentések a földrengés és szökőár sújtotta Indiai-óceán térségéből. A legújabb veszélyforrást a rossz higiéniai körülmények jelentik, a sok ezer halott oszlásnak indult holtteste tömeges járványt okozhat. A Vöröskereszt és a Vörös félhold segélyszervezetek szerint így akár 100 ezer fölé nőhet a cunami áldozatainak száma. Az ENSZ szerint az ötmilliót is elérheti azoknak a száma, akik hiányt szenvednek ivóvízben vagy élelmiszerben a szökőár következtében.

A katasztrófáról részletesen itt olvashat>>>

Legalább 32 magyart keresnek

A thai mosoly nem tűnt el
#alt#
Egy magyar túlélő fotói (12.29.)
"A helyzet kezd normalizálódni. A romeltakarítás zajlik, de nagyon kevésnek találom a mentő és rendfenntartó erők számát. A turisták nagy része elmenekült, a Phuket reptérről ingyenesen lehet Bangkokba repülni. Éjjel-nappal szállnak a gépek. Phuket egyes tengerparti részei elnéptelenedtek, a helyiek és az itt maradottak kivárnak.
Pánik már nincs, sőt a helyiek végig furcsa nyugalommal, a megszokott thai mosollyal az arcukon viselik a nehézségeket. Közülük soknak nem maradt semmije, rokonoknál vagy menekülttáborokban laknak. Az áramellátást kezdik rendbe hozni, benzinhiány nincs, de a mobil kommunikációs eszközök még nagyon túlterhelt.
Holnapra már egy-két búvariskolában újrakezdődik az élet ... reméljük a legjobbakat ... és azt, hogy nem lesz újabb szökőár."(Sípos László, Phuket)

Körülbelül két tucat magyar állampolgárt keresnek a katasztrófa sújtotta indiai-óceáni térségben, közölte a Külügyminisztérium konzuli főosztályának helyettes vezetője az Indexszel délután. A Miskolci Speciális mentőnél nyolc magyar, korábban Srí Lankán tartózkodó személy eltűnését jelentették be, közölte Lehóczki László, a szervezet vezetője szerdán. Az eltűnt személyeket Miskolcon jelentették be, mindannyian búvárkodni utaztak a szigetországba. A vasárnapi szökőár óta családtagjaiknak nem sikerült velük kapcsolatot teremteniük, nem veszik fel a telefonjukat.

Szerdán este fél 12 után pár perccel megérkezett Budapestre 53 utassal a fedélzetén a Srí Lanka-i fővárosból, Colombóból a Malév charterjárata. A katasztrófa sújtotta térségből érkezett turisták egészségesek, néhányan kisebb horzsolásos sérüléseket szenvedtek. A Malév különjárata kedden este indult a földrengés és szökőár sújtotta délkelet-ázsiai térségbe, ahová gyógyszersegélyt és egy tíz fős orvoscsoportot szállított. A gép először Bangkokban szállt le, majd innét Srí Lankára, Colombóba repült. A légi járműre az 52 magyar és 1 lengyel turista még a thaiföldi fővárosban szállt fel. A Srí Lankára utazott magyar segélycsoport tagjai a sérültek felkutatásában, ellátásában és a járványvédelemben vesznek részt.

A szigetországba eljuttatatott gyógyszerszállítmány antibiotikumokat, oltóanyagot, fertőtlenítőszereket tartalmaz - mondta el a helyszínről szerdán az MTI-nek telefonon Fekete Dániel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa. Hozzátette: a gyógyszereket az ország szökőár sújtotta déli területére szállítják tovább csütörtökön. Ennek megszervezését Colombóban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai koordinálják.

A thaiföldi Phuket szigetén rekedt magyarok közül mindenki, aki haza akart jönni, időben eljutott Bangkokba, így elérte a charterjáratot, közölte a külügyi tárca szóvivői irodája. (Ennek a közlésnek némileg ellentmond néhány helyszínen tartózkodó magyar beszámolója, miszerint annyira tele vannak a phuketről induló gépek, hogy nem mindenki jut el Bangkokba, aki akar.)

Egy magyar sem tűnt el

A konzuli főosztály osztályvezető-helyettese, Takács László pontos adatokat nem tudott mondani a még kint tartózkodó magyarokról. Elmondta, egyelőre senkit nem nyilvánítottak eltűntnek, hanem hozzátartozók által keresett személyekről beszélnek. Számos oka lehet annak, hogy nem tudnak ezekről az emberekről, hangsúlyozta Takács: egyrészt a kommunikációs nehézségek, másrészt az, hogy az adott hozzátartozó nem tudott elég adatot megadni a keresett személyről.

A nehézségeket főként az egyéni utazók okozzák, mivel róluk végképp nem áll rendelkezésre konkrét adat. Takács elmondta, egy részük azért nekik is előkerült. Az osztályvezető-helyettes elmondta, a magyarok többsége továbbra is ott szeretné befejezni a vakációját, ahol elkezdte.

Bangkokból a magyar konzul kisegítő munkatársa hamarosan Phuketra utazik, hogy segítsen a szigeten maradt, a szökőár által érintetlen partszakaszokon nyaralásukat folytatni kívánó turistáknak okmányaik esetleges pótlásában, vagy a megsérült csomagjaik miatti kárrendezésben.

Nem tanácsolják a Délkelet-Ázsiába utazást

Az Egészségügyi Minisztérium szerdai közlése szerint Délkelet-Ázsia szökőár sújtotta területén járványveszély van, ezért a tárca azt javasolja, senki ne utazzon ebbe a térségbe. A tárca közlése szerint elsősorban hasmenéses megbetegedések, de a malária, és más, szúnyogok közvetítette betegségek, valamint légúti megbetegedések előfordulásával is számolni kell a szökőár által érintett térségben.

"Azok a személyek, akik a katasztrófa sújtotta területről hazaérkezésüket követő egy-két héten belül hasmenést, illetve más szokatlan tüneteket észlelnek magukon (például láz, hasi görcsök), haladéktalanul keressék fel a háziorvosukat, s tájékoztassák arról, hogy az elmúlt időszakban az érintett területen jártak" - figyelmeztet az egészségügyi tárca.

Délkelet-Ázsiába a legtöbb utast elrepítő Aeroviva szerint nem ők tehetnek a katasztrófáról, ezért a velük éppen odakészülő több ezer utas választás előtt áll: nem vesz tudomást a minisztériumi figyelmeztetéséről, és mégis elutazik a térségbe, vagy megfejeli az útra már befizetett összeget - akár százezer forinttal. Választhatja azt is, hogy máshova utazik, vagy búcsút mond a már befizetett 100-200 ezer forintos foglalásának, és itthon marad.

Az utazási irodák álláspontjáról részletesen itt olvashat>>>