Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Riadókészültség Indiában

2004.12.30. 10:15
Erős utórengések rázták meg csütörtök hajnalban azt az indonéz térséget, ahol a hét végén gyilkos erejű szökőárat gerjesztő földmozgás történt. Az utórengések hatására riadókészültséget rendelt el az indiai kormány. Az indonéz földrengést még hónapokig 6-os, 7-es erősségű utórengések követhetik, de egyelőre nincs újabb cunamiveszély.
A Richter-skálán mérve 5,2-es erősségű utórengés rázta meg csütörtök hajnalban az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének északi részét, nagyjából azt a térséget, ahol a hét végén gyilkos erejű szökőárat gerjesztő földmozgás történt - közölték szeizmológusok.

Az elmúlt napokban több utórengést is észleltek a körzetben, de ezek egyikének sem volt akkor az ereje, hogy cunamit idézzen elő. A csütörtöki rengés epicentrumát Medan városától északnyugatra a tengerfenék alatt lokalizálták.

Tamilnáduban riadóztattak

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Az utórengések hatására riadókészültséget rendelt el az indiai kormány azokon a területeken, amelyeket vasárnap szökőár sújtott az ország keleti részében. Egyelőre azonban nincs jele hatalmas hullámoknak az érintett területeken, közölték szemtanúk.

Tamilnádu állam, amelyet leginkább sújtott az Indiát érő természeti csapás, külön is szökőárriadót fújt, és felszólította a lakosságot, hagyja el a part menti térséget.

Az indiai hatóságok szerint az utórengések erős hullámzást válthatnak ki az Andamán- és Níkobár-szigeteknél, amelyek viszonylag közel vannak a vasárnapi tengerrengés epicentrumához. Szemtanúk szerint Tamilnádu tengerpartjain szirénák villódznak és menekülnek az emberek.

A CNN értesülései szerint Srí Lankán is riadókészültséget helyeztek kilátásba, de nem rendeltek el evakuálást. Az amerikai földtani intézet nem észlelt cunamira utaló jeleket.

Sok utórengés lehet

#alt#
Klikk a képre!
Hónapokig remeghet még a Föld az Indiai-óceán fenekén, mondta el az Indexnek Tóth László, az MTA Geodéziai és Geofizikai Intézetének munkatársa, aki szerint az ilyen földmozgásokat mindig 6 - 7-es erősségű rengések kísérik. A 9-es erősségű rengést „már eddig is tíznél több, 6-osnál nagyobb mozgás követte az indonéz partoknál” – tette hozzá.

A Földön évente átlagosan több ezer kisebb, tizenöt 7-es erősségű, és egy 8-as erősségű mozgás van, 9-es erősségű rengést azonban csak 30-40 évenként mérnek a szeizmológusok. Tóth László a vasárnapi rengést azzal a mindennapos okkal magyarázta, hogy a föld mozgása miatt felhalmozódott energia most szabadult fel, „ez ezer darab kisebb vagy egy nagy "reccsenéssel" történhet, mint most legutóbb” – mondta.

A természeti jelenségről bővebben itt olvashat>>>