Auguszta
-4 °C
2 °C

Ségolene Royal szakított élettársával

2007.06.18. 17:06
Már nem lakik együtt a francia szocialisták köztársaságielnök-jelöltje és főtitkára. Ségolene Royal és Francois Hollande az Államigazgatási Főiskoláról lettek Francois Mitterrand néhai köztársasági elnök tanácsadói. Négy gyermekük született. Francois útját Ségolene adta ki.

A francia elnökválasztás vesztes szocialista jelöltje, Ségolene Royal nem szeretné, ha a pártfőtitkár Francois Hollande-ot továbbra is élettársaként emlegetnék, mert harminc év együttélés után szakítottak, jelentette be választási műsora kellős közepén vasárnap este a France 2 közszolgálati televízió.

A hírt a francia politikusok többsége magánjellegűnek nyilvánította és nem akarta az élő politikai adásban kommentálni a Sarkozy-házaspár mellett a francia politikai élet emblematikus párjának érzelmi konfliktusait.

Pedig a bejelentés utólag rávilágít arra, hogy miért is jelöltette magát elnökjelöltnek Ségolene Royal, aki a szocialisták 2008-as tisztújító kongresszusán mostantól volt élettársa pártelnöki pozíciójáért is harcba akar szállni.

A szakítás hírét maga Ségolene Royal tervezte bejelenteni a szerdán megjelenő, Egy vereség kulisszatitkai című kötetben, amelyet az AFP francia hírügynökség két újságírója jegyez. Az előzetes kiszivárogtatások miatt azonban az AFP a választási eredményekkel párhuzamosan kiadott egy hírt, részleteket közölve a könyvből.


Még együtt

"Megkértem Francois Hollande-ot, hogy hagyja el otthonunkat és élje máshol érzelmi életét, amelynek részleteit már könyvek és újságok taglalják, és kívánom neki, hogy legyen boldog" – olvashatóak a kötetben Royal szavai.

A népszerű baloldali politikus a France Inter közszolgálati rádióban hétfőn sugárzott interjúban maga is megerősítette: "Tényleg azt javasoltam Francois-nak, hogy élje külön életét, és ő ezt elfogadta. A szakítás megtörtént, és már nem lakunk együtt".

Ségolene Royal ugyanakkor azt nem közölte, hogy mióta nem él együtt négy gyermeke édesapjával.

Francois Hollande – aki Royallal ellentétben soha nem volt hajlandó magánéletéről a sajtónak részletekkel szolgálni – ezúttal megerősítette a hírt. Hozzátette azt is, hogy Ségolene Royallal való szakításának nincsenek politikai következményei, mert nem politikai okai vannak.

Az elnökválasztási kampány alatt a pártelnök és az elnökjelölt között a nagygyűléseken mutatott összetartozás ellenére a francia sajtó rendszeresen beszámolt a pár közti ellentétekről. Christine Courcol, a kötet egyik szerzője szerint ezt elégelte meg a már egy ideje különélő pár és eldöntötte: a választási ciklus végén kiállnak a közvélemény elé, és elmondják az igazságot.

Egy évvel ezelőtt még az 52 éves Francois Hollande tűnt a szocialisták "természetes elnökjelöltjének", aki 1997 óta irányítja a pártot. A belső kampányban azonban 53 éves élettársa elorozta előle a lehetőséget.

Az elnökválasztási kampány alatt viszont számos kérdésben a pártvezetés és az elnökjelölt látványosan ellentétes nyilatkozatokat tett.

Az elnökválasztást követően jelent meg a Le Monde című francia napilap újságíróinak tollából A végzet asszonya című kötet Ségolene Royalról, amely részletesen beszámolt Francois Hollande viszonyáról egy másik nővel és az ebből fakadó ellentétekről a politikus pár között.

Raphaelle Bacqué, a könyv szerzője szerint a rivalizálást nem értő közvélemény előtt a Szocialista Párt 2008-as tisztújító kongresszusa előtt elengedhetetlen volt a tények tisztázása, azaz hogy Royal miért nem férje karrierjének támogatásával, hanem saját politikai sikerének építésével foglalkozik.

Az újságíró szerint az elhidegülés az egyik oka annak, hogy Royal jelöltette magát köztársasági elnöknek.

Emellett néhány országos baloldali politikus egyszerűen nem kívánt Royal nyomására a párton belül kialakult két tábor között választani, és kormánytisztség reményében inkább átigazolt Nicolas Sarkozyhoz, véli a Le Monde újságírója.

Francois Hollande és Ségolene Royal 1978-ban találkoztak a francia Államigazgatási Főiskolán (ENA), ahol évfolyamtársak voltak. Az iskolapadból mindketten egyenesen az Elysée-palotába kerültek Francois Mitterrand köztársasági elnök tanácsadói közé, majd párhuzamosan futott politikai karrierjük. Soha nem házasodtak össze. Négy gyermekük: Thomas (1984), Clémence (1985), Julien (1987) és Flora (1992).