Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Szorítóban a két francia elnökjelölt

2007.05.03. 13:23
12 éve nem volt rá példa Franciaországban: a köztársasági elnöki posztért versengő két jelölt szerdán, televíziós vitában mérte össze erejét. Royal harcos stílusban, Sarkozy inkább higgadtan próbálta meggyőzni a francia szavazókat: vasárnap az ő neve mellé tegyék az ikszet.

Szerda este 9-kor elkezdődött a két francia elnökjelölt, Nicolas Sarkozy és Ségolčne Royal tévés vitája. A jelöltek több, előre egyeztetett témában fejthették ki saját koncepcióikat: vitáztak az intézményi szerkezetről, gazdasági és szociális kérdésekről, az oktatáspolitikáról, az Európát és a szélesebb nemzetközi spektrumot érintő kérdésekről.

Közbiztonság

A vita erős felütéssel indult, Royal szerint a politikai morál legelőször is az adósságrendezést kívánja meg. Felhívta a figyelmet a munkanélküliségre, a társadalombiztosítás hiányosságaira, az agresszív cselekedetetek számának növekedésére, amiért Sarkozyt teszi felelőssé. Sarkozy replikájában felidézi, hogy a Jospin-kormány öt éve alatt az erőszakos cselekedetek száma 18%-kal nőtt, míg a Chirac-kormány öt éve alatt 10%-kal csökkent. Az adósságrendezéssel ő is egyetért, javasolja ezért a köztisztviselők egy részének elbocsátását.

Royal ezzel nem ért egyet, ő inkább növelné számukat és védelmet kínálna nekik, felidézve egy rendőrnő megerőszakolásának esetét. Ellenfele nem vitatkozik ezzel az állásponttal: "Ön úgy gondolja, nincs elég rendőr. Kár, hogy a szocialisták nem szavazták meg négy évvel ezelőtti javaslatot, amiben az új posztokat akartunk létrehozni."

35 órás munkahét

A vita egyre hevesebbé vált, miközben rátértek az egyik legfontosabb kérdésre, a 35 órás munkahétre. "Ne írja elő az embereknek, hogy dolgozzanak többet, ha többet akarnak keresni! A túlórázás csak munkanélküliséghez vezet" - így a szocialista jelölt. Majd hozzáteszi: "Én egy működő rendszer elnöke szeretnék lenni", mire Sarko: "Én pedig olyan rendszer elnöke szeretnék lenni, ami rendbe hozza azt, ami nem működik". A konzervatív jelölt ezután vázolta elképzelését arról, hogy ha ő nyerne, a heti 35 óra munka csak a minimum lenne. Véleménye szerint az államnak inkább azokat a munkahelyeket kellene támogatnia, ahol emelik a fizetést. Mikor megjegyezte, hogy Franciaországban sem szabadna magasabb adókat kivetni, mint más országokban, Ségo hevesen visszavágott a vita során sokat alkalmazott, "Én is erről beszélek. De akkor mit csinált Ön 5 évig?"-fordulattal, hiteltelennek bélyegezve ellenfelét.

Oktatáspolitika

A pedagógusok támogatását hagyományosan élvező szocialisták jelöltje a "problémás" kerületekben visszaállítaná ötezer oktató megszüntetett állását, és a tanulók számát osztályonként 17 főben maximálná. Sarkozy olyan iskolát akar, ahol tisztelik a tanárokat, a nőknek pedig egy egészen új forradalmat kínál: a gyerekek a tanítási órák után felügyelet alatt maradhatnának az iskolában, így haza már kész házi feladattal érkeznének (hasonlóan a magyar napközihez). Royal visszaszorítaná az iskolákon belüli erőszakos cselekedeteket, amelyek növekedése szerinte a 100 ezer elbocsátott alkalmazottnak köszönhető. "Tévedés", vágta rá Sarkozy, "50 ezer fiatal munkája szűnt meg."

A vita leghevesebb pontjához akkor érkezett el, mikor a Royal által kidolgozott, fogyatékkal élőket segítő iskola tervéről esett szó.
- Ezt is az Önök kormánya hiúsította meg! - érvelt ingerülten.
- Nyugodjon meg, és ne mutogasson rám, kérem! - csillapította Sarkozy.
- Nem fogok megnyugodni!
- Márpedig ahhoz, hogy elnök legyen, nyugodtnak kell lennie.

Kül- és bevándorlás-politika

Sarko továbbra is hangoztatja azt a nézetét, hogy Törökországnak nem lenne szabad belépnie az Unióba. Ségo emlékeztette, hogy a kérdés már eldőlt. Kifejtette továbbá, hogy nyomást kell gyakorolni a kínaiakra. A konzervatív jelölt támogatná a kínai Olimpia ötletét.

Sarkozy továbbra is előnyben részesítené a "választott bevándorlást", ugyanakkor feltételeket is szabna: a bevándorlóknak kell, hogy legyen lakásuk, jövedelmük és tudniuk kell franciául, mielőtt az országba jönnek. Szabályozni akarja továbbá az ún. papír-nélküliek helyzetét. "Fr.o nem fogadhatja be a világ minden szenvedőjét." Ezzel Ségo is egyetért, de ő humánusabban oldaná meg a helyzetet: "A Francia Köztársaságban elfogadhatatlan, hogy unokája vagy akár egy iskola előtt tartóztassanak le egy nagypapát" "Attól még semmi nem változik, hogy a következő sarkon tartóztatjuk le", vágott vissza a konzervatív jelölt.

A zárómondatokban Royal ellenfele tehetségét értékelte, Sarkozy pedig a gyorsaságot, amivel felívelt a szocialista jelölt karrierje.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!