Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Golyó által halna Szaddám Huszein

2006.07.26. 12:20
Ügyvédei távollétében is bíróság elé kellett állnia Szaddám Huszeinnek. A diktátort állítása szerint kényszerítették a megjelenésre. Mivel kórházban ápolják, nem tudott ellenállni.

Akarata ellenére állították szerdán bíróság elé Szaddám Huszeint, legalábbis a bukott diktátor állítása szerint. Mint mondta, az amerikaiak beleegyezése nélkül szállították át a kórházból a bíróságra, írja a BBC. Huszeint és három társát mesterségesen táplálják, mert július 7. óta éhségsztrájkolnak - bár cukros teát isznak, azaz kalóriát visznek be a szervezetükbe.

A tárgyaláson Szaddám figyelmeztette a bíróságot, hogy katonaként golyó általi kivégzés jár neki. Az ügyészek halálbüntetést kértek a 148 síita lemészárlásáért bíróság elé állított Huszeinre.

"Tisztel Bíró úr, erőszakkal hoztak ide" - kezdte felszólalását Szaddám a BBC beszámolója szerint. Huszein perében a hétfői tárgyalási nap a vádlottak hiányában elmaradt.


"Tisztel Bíró úr, erőszakkal hoztak ide"

Szaddámn és három társa a védőik elleni támadások miatt kezdtek éhségsztrájkot 19 napja. Szaddám három védőügyvédjét gyilkolták meg a tárgyalás kezdete óta. A védelem hosszabb ideje bojkottálja a szerintük koncepciós pert. Az eljáró bíró távollétükben is lefolytatta a tárgyalásokat.

A védelem a szerdai tárgyalást is bojkottálta. A bíróság új védőket rendelt ki a helyükre. "Ügyvédeit tájékoztattuk a mai tárgyalásról, ők mégsem jöttek. Dollármilliárdokat keresnek és egy szomszédos országban székelnek, mégis az erőszakra hivatkoznak" - oktatta ki az ügyvédei távolléte miatt tiltakozó Szaddámot Abdel Rahman tárgyalásvezető bíró.

Szaddám elutasította a kirendelt védőket, akik szerinte "a nép ellenségének" tekintenék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!