Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Katonákra épít a koszovói szexipar

2004.05.07. 14:02
Prostitúciót és emberkereskedelmet generál a koszovói ENSZ-jelenlét az Amnesty International szerint. A kéjéhes katonákra építve megtízszereződött a bordélyházak száma és egyre több kelet-európai lány kerül Koszovóba. Az AI szerint fokozza a problémát, hogy a prostituáltak szolgáltatásait igénybe vevő békefenntartókra nem vár igazi retorzió.
Drámai emelkedést okozott a koszovói emberkereskedelemben és prostitúcióban a békefenntartók jelenléte - állítja az Amnesty International (AI). A nemzetközi emberjogi szervezet adatai szerint a koszovói háborút megelőzően 18 kupleráj működött a tartományban, a nemzetközi fennhatóság alatt azonban több mint kétszázra emelkedett a számuk - írja a BBC.

Forgalmat generálnak a katonák

Az AI közvetlen összefüggést lát a nemzetközi békefenntartók megjelenése és a prostitúció terjedése között. A szervezet feltételezése szerint a szexipar a békefenntartók kiszolgálására jött létre - írja a BBC. A jogvédőknek nyilatkozó, prostitúcióra kényszerített nők szerint többüket is a katonák szexuális igényeinek kielégítésére hozták a tartományba.

"A főnököm arra kényszerített, hogy nemzetközi békefenntartókat és rendőröket szolgáljak ki. Elmenekülni sem tudtam, egy nő minden lépésemet felügyelte" - nyilatkozta az egyik áldozat az AI-nek. Egy másik elmondása szerint német katonák az elöljárójuk figyelmeztetése ellenére is bordélyházba jártak.

"Azt mondták a stricinek, hogy figyelmeztesse őket, ha bárki jönne. A strici ezután őröket alkalmazott a bordélynál" - mondta.

Büntetlenül megússzák

Az AI szerint problémát okoz, hogy a koszovói ENSZ-hatóság, az UNMIK nem emberkereskedelem áldozatainak tartja a koszovói prostituáltakat, hanem illegális bevándorlóknak, akiket még meg is büntetnek - írja a BBC. A szervezet szerint problémát jelent az is, hogy a prostituáltak szolgáltatásait igénybe vevő katonákat legfeljebb áthelyezik, de büntetőeljárást nem indítanak velük szemben.

A Koszovóban szolgáló alakulatok parancsnokai szerint a jelentés "elavult adatokkal dolgozik". Az ENSZ kötelékében szolgálatot teljesítők a szabályok szerint "nem látogathatnak" éjszakai lokálokat. A szabályozás azonban ténylegesen védettséget nyújt a katonáknak a vádak ellen. A szabályzat megszegése miatt elbocsátott katonákat hazájukban nem állítják bíróság elé.

Az AI értesülései szerint 2002 elejétől 2003 júliusáig összesen 22-27 békefenntartó ellen indítottak szabálysértési eljárást prostitúció igénybevétele miatt.