Valér
2 °C
8 °C

Hársfa alá temetik Milosevicet

2006.03.16. 17:55
Teljesen megkopott Milosevic szerbiai kultusza. A hatóságok eleinte nem akarták engedélyezni szerbiai temetését a várható lázongások miatt, de csütörtökön kiderült, alig ezer embert érdekelt Milosevic ravatala.

Belgrád külvárosában, egy, a kommunista érára emlékező múzeumban ravatalozták fel Slobodan Milosevicet. Bár az elemzők attól tartottak, hogy a diktátor temetése felkavarhatja az országot, kora estig alig ezren tették tiszteletüket a vezér eldugott ravatalánál, jelentette a B92.

A hatóságok nem járultak hozzá, hogy Milosevicet a szerb parlament épületében ravatalozzák fel. Az állam minden tekintetben igyekezett elhatárolódni a temetéstől, hivatalosságok sem a holtest hazaszállításakor, sem azóta nem jelentek meg Milosevic közelében.

A temetés is családi körben zajlik majd, Milosevic szülővárosa, Pozarevac vezetői hozzájárultak, hogy a hágai örtöncellájában szívrohamot kapott diktátort családi háza kertjében, egy hársfa alá temethessék. A hárs az ősi szláv mitológia kultikus növénye.

A BBC tudósítója szerint az állam elhatárolódása és a közvélemény közönye is jelzi, hogy Milosevic kultusza teljesen megkopott az országban. A többség a temetéssel legszívesebben lezárná a milosevici múltat.