Gyurcsányt támadja Slota a Magyar Gárda miatt

2007.09.06. 14:43
A szlovák külügyminiszterrel tárgyalt Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. A csütörtöki megbeszélés témája a Magyar Gárda volt.

A Magyar Gárdáról tárgyalt csütörtöki munkareggelijén Pozsonyban Ján Kubis külügyminiszter és Ján Slota, a szélsőséges magyarellenességéről elhíresült kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

Slota elégedettségének adott hangot amiatt, hogy a szlovák diplomácia olyan "gyorsan reagált az újfasiszta félkatonai gárda határon átnyúló aktivitásaira".

Kubis Göncz Kingával tárgyal

Az SNS elnöke ugyanakkor nemtetszésének adott hangot, amiért szerinte "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csak formálisan ítélte el az újfasiszta Magyar Gárda megalakulását, de azt sem minősítette kedvezően, hogy Sólyom László magyar államfő a közelmúltban magánlátogatás ürügyén Szlovákia felségterületén, Deáki községben ünnepelte a legjelentősebb magyar állami ünnepet" - írta az SNS sajtótitkárának tájékoztatására hivatkozva a SITA hírügynökség.

Mivel a határon túli magyar szervezetek képviselői a közelmúltban a szlovákiai Párkányban tartott tanácskozáson nem ítélték el a Magyar Gárda létrejöttét, Slota értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy a fórum résztvevői támogatják a gárdát.

Kubis közölte: a hét végén Portugáliában részt vesz az uniós külügyminiszterek tanácskozásán, ahol a magyar diplomácia vezetőjével is találkozik, és szándéka szerint Göncz Kingával közölni fogja a Magyar Gárdával kapcsolatos egyértelmű szlovák álláspontot.  • Hírek
  • Hírek