16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Moszkva ratifikálná a Start-2-t

2000.04.12. 15:32
Az Orosz Parlament pénteken várhatóan ratifikálja a Start-2 békeszerződést, amely tartalmazza a nukleáris töltettel felszerelt rakéták nagy részének leszerelését, és megnyitja a lehetőséget a Start-2-őn alapuló, további leszerelési szerződések orosz szignálása előtt. Amennyiben a Duma a Start-2 ratifikálása mellett dönt, 3500-ról 3000-re kellene csökkentenie az Orosz nukleáris arzenált, ami elősegítené a további tárgyalások megkezdését és mindkét oldalon 2000-re csökkentené a rakéták számát. A ratifikálás a nemrégiben elnökké választott Putyin nemzetközi támogatottságát növelheti, másrészt meggyőzően bizonyítaná, hogy az orosz alsóházban véget ért a kommunista uralom.

Az Orosz Parlament pénteken várhatóan ratifikálja a Start-2 békeszerződést
A Liberális Demokraták és a kommunisták vezetői kijelentették, hogy a Start-2 egyezmény ratifikálása ellen fognak szavazni. Az orosz ellenzék attól fél, hogy a szerződés elfogadásával az orosz hadiipar nem tud majd megfelelni az elvárásoknak, Vlagyimir Putyin, a május 7.én hivatalba lépő új Orosz elnök azonban meggyőző belépőnek tartja az egyezmény ratifikálását a nemzetközi politikai életbe, valamint garanciát lát a Start-2-ben arra, hogy az USA is betartsa a nemzetközi fegyverzetleépítési egyezményeket.

Az Orosz Állami Dumában a kommunistáknak mindezidáig megvolt a lehetőségük arra, hogy megvétózzanak minden, az ország katonai erejének gyengülését eredményező javaslatot. A 450 tagú testületben azonban Vlagyimir Putyin elnök választási győzelmével azonban átrendeződtek az erőviszonyok. Május 7-i beiktatása előtt egy ilyen lépés jelentősen növelné nemzetközi támogatottságát, és elősegítené az Orosz külügyminiszter, Igor Ivanov mihamarabbi amerikai látogatását is. A leszerelési szerződés Orosz ratifikálása továbbá meggyőzően bizonyítaná, hogy az orosz alsóházban véget ért a kommunista uralom.

Az orosz ellenzék a hadiipar válságától fél
Dimitrij Rogozin a Duma külügyi bizottságának elnöke megjegyezte, hogy április 24-én az atomfegyverek elterjedésének megakadályozására nemzetközi konferenciát rendeznek és ,,ha Oroszország az új elnök megválasztása után egy ilyen fontos határozattal áll elő, az egy erőteljes propagandisztikus ösztönző tényezővé válik." Az Orosz politikus szerint a Start-2 ratifikálása garanciát jelentene arra is, hogy az Egyesült Államok ezentúl nem vonhatja ki magát a leszerelési programokból, az orosz vétóra hivatkozva. Rogozin a képviselőket ismerve úgy véli, hogy a Duma 11 - 7 arányban megszavazza a szerződést.

A Parlament még nem határozott arról, hogy mikor jelentik be a döntést, de Gennagyíj Szeleznyov, az alsóház elnöke szerint a témával foglalkozó parlamenti zárt ülések és meghallgatások után 13-án este meglesz a frakciók végleges döntése.

Háttér

A Start egyezmények (start-1, start-2) az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött atomfegyver leszerelési programok, melyek célja mindkét ország nukleáris és nehézfegyverzetének jelentős csökkentése. Az 1993-ban létrehozott egyezmény ötlete a két elnök washingtoni csúcstalálkozóján született, 1992-ben. A start projekt a történelem legnagyobb átfogó haderő csökkentési programja, melynek második lépcsőjét mindeddig nem ratifikálta az orosz parlament. Az egyezmény két lépcsőben redukálja a nukleáris fegyverzetet. 2003-ra mindkért félnek közel felére kell csökkentenie fegyverarzenálját.

A Start-2 egyezmény a Start-1-en alapul, melyet 1991. július 31-én írtak alá a szerződő felek. Ha az orosz parlament pénteken ratifikálja a szerződést, újabb tárgyalások kezdődhetnek a világ két legerősebb fegyverzetével rendelkező országa között.  • Hírek
  • Hírek