Stasi-aktákat vett a CIA a KGB-től

2000.04.06. 16:03
Sokéves titkolózás után az amerikai titkosszolgálat visszaadta Németországnak a kalandos úton hozzájuk került Stasi-dokumentumok első adagját. A berlini kancellári hivatal bejelentette, hogy megkapták az első különleges CD-ROM-ot. Még több, mint félmilló Stasi-dokumentumnak kell megérkeznie, ezer további lemezen.
Értékes dokumentumok
A Süddeutsche Zeitung írása végre felfedi, hogyan sikerült a CIA-nek a "Rózsafa" akció keretében hozzájutnia az értékes dokumentumokhoz. Az ügynöki jelentések az orosz titkosszolgálat, a KGB archívumából valók. A keletnémet titkosszolgálat, a Stasi ügynökei az összeomláskor, 1989 novemberében Kelet-Berlinben a KGB munkatársaira bízták a kimentett dossziékat. A testvéri örökséget egy futárgép vitte Moszkvába, és alighanem a KGB-t sem hagyták hidegen a jelentések és az ügynöklisták. CIA-ügynökök 1992-ben Moszkvában vásárolták őket. Eddig egyébként szakértők azt feltételezték, hogy az amerikai titkosszolgálat az adatokat a fordulat őszén Berlinben, közvetlenül a Stasi embereitől szerezte meg.

Az aktaeltüntetők, és a sánta kutya

A Kohl kormány idején, 1990-ben nagymennyiségű Stasi aktát semmisítettek meg. Az akció a nyugatnémet politikusok lehallgatási jegyzőkönyvei között okozott pusztítást. A döntést szándékosan nem dokumentálták, a Bundestag illetékes bizottságát is csak 8 hónappal később értesítették. A közvélemény pedig csak 10 évvel később szerezhetett tudomást az akták megsemmisítésről. Most persze kiderülhet, hogy hiábavaló volt a fáradtság 1990-ben, és a KGB-CIA útvonalon visszakerülő pótpéldányokból ugyanúgy minden ki fog derülni...

A dokumentumok visszaadása Németországnak 2002-ben fejeződik be. A visszajuttatást hosszadalmas diplomáciai kötélhúzás előzte meg. Az adatok kiértékelését feszülten várják a politikai élet szereplői. Schröder kancellár az iratok bizalmas kezelését ígérte, a Stasi anyagok ezen adagját is a Gauck hivatal fogja kezelni.

A kormányszóvivő elmondása szerint ma még nem tudják, hogy a CD-ken eddig ismeretlen anyagok szerepelnek-e. Nincs kizárva ugyanis, hogy az új adatok alapján újabb egykori nyugatnémet Stasi-ügynökök lepleződhetnek le. Az anyagokat bizalmasan kell kezelni - ezt szabta az Amerikai Egyesül Államok az átadás feltételéül. Az adathordozókon a HVA (Hauptverwaltung Aufklärung, a keletnémet felderítés) összesen mintegy félmillió dokumentuma található, bennük 320 ezer névvel.

CDU-botrány

Egyre növekszik a nyomás a Bundestag CDU pénzügyi afférjait vizsgáló bizottságán, hogy az ügy felgöngyölítéséhez végre a Stasi aktáit is használják fel. A szociáldemokraták és a Zöldek további politikusai követelik, hogy elővegyék a német politikusokat esetleg kompromittáló lehallgatási anyagokat. Szerintük Helmut Kohl ex-kancellárral sem szabad kivételt tenni. A CDU és az FPD továbbra is ellenáll, nem kívánják a kutakodást a Stasi-örökségben, és az egykor lehallgatottak magánügyeiben. Helmut Kohl ex-kancellár állítólag arra kérte Joachim Gauck-ot, a Gauck hivatal vezetőjét, hogy ne adja ki a Stasi aktákat. Gauck viszont azzal érvel, hogy az archívumot fel kell használni a pénzügyi botrány feltárásához. A jegyzőkönyveket a bíróság és a vizsgálóbizottság kérésére ki fogja adni - jelentette ki a Stasi archívumot felügyelő kormánymegbízott. Az anyagok "tabu"-vá minősítését ugyanis tiltja a Stasi aktákról szóló törvény. A vizsgálóbizottság csötörtökön folytatja a tanúk meghallgatását. Hans Terlinden, a korábbi CDU-főosztályvezető mellett beidézték Volker Rühét és Heiner Geißlert, a CDU korábbi főtitkárait is.  • Hírek
  • Csok