Mátyás
-6 °C
1 °C

Szüneteltetik az előrenyomulást az inváziós erők

2003.03.29. 07:09
Amerikai parancsnokok 4-6 napos szünetet rendeltek el a Dél-Irakból Bagdad irányába való előrenyomulásban az utánpótlási nehézségek és a váratlanul heves iraki ellenállás miatt.
A még pénteken elrendelt "hadműveleti szünet" azt jelenti, hogy a további előrenyomulást addig leállítják, amíg az inváziós erők meg nem oldják a logisztikai problémákat a Kuvaitból kiinduló, túl hosszúra nyúlt utánpótlási vonalon - közölték amerikai tisztek a Reutersszal.

Fogytán az üzemanyag és az étel

Váltás a stratégiában
A Washington Post március 27-i egyik cikkében figyelmeztetett: bár az amerikai haderő valóban látványos előretörést produkált a háború első hetében, az iraki csapatok ellenállása komoly váltást hozhat az amerikai stratégiában. Katonai szakértők szerint a megnyúlt utánpótlási vonalak és a több száz kilométer hosszú, keskeny frontvonal veszélybe sodorhatja az amerikai csapatokat.

A szünet alatt légicsapásokkal puhítják tovább az iraki erőket, előkészítve a Bagdad elleni esetleges támadást. A fogytán lévő üzemanyagot zabáló páncélos járművek használatát azonban egyelőre korlátozzák. Sőt, egy frontvonalbeli gyalogos egységnél háromról egyre ritkították a naponta elfogyasztható élelmiszercsomagot.

Az előrenyomulási vonalak menti városokban harcoló iraki milíciák ellenállása gátolta a szállítókonvojok forgalmát a túlnyújtott utánpótlási vonalakon.