Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Straw cáfolja, hogy támadást terveznek Szíria ellen

2003.04.14. 12:08
A brit külügyminiszter hétfőn cáfolta, hogy Szíria lenne a következő ország, amely ellen a szövetségesek katonai akciót terveznek. Korábban Powell figyelmeztett Szíriát, nehogy menedéket adjon a Huszein-rezsim tagjainak. Bush szerint Szíriában is vannak vegyi fegyverek.
Jack Straw, aki a Perzsa-öböl menti arab országokban tesz körutat a hét elején, Bahreinből a londoni rádiónak azt mondta: a brit kormány nem tud olyan tervekről, amelyek Szíria elleni fegyveres fellépésről szólnak. Az amerikai külügyminiszter éppen egy nappal korábban intézett szigorú figyelmeztetést Damaszkusz részére. Colin Powell a BBC tévének vasárnap azt mondta: Szíria "jó ideje aggodalmak forrása" Washingtonban. Powell óvta Szíriát a megdöntött bagdadi rezsim vezetőinek befogadásától.

Vegyi fegyverek Szíriában

George Bush amerikai elnök ennél is tovább ment: újságíróknak a Fehér Házban azt mondta, hogy az amerikai kormány szerint Szíriában vegyi fegyverek vannak. Ez volt a fő érv az Irak elleni fegyveres beavatkozás mellett is.

Straw: Tárgyaljunk!

Straw azonban hétfőn a BBC rádiónak kijelentette: nem biztos abban, hogy Szíria tömegpusztító fegyverek fejlesztésébe fogott, de ennek kiderítésére "le kell ülni tárgyalni" a szírekkel. A brit külügyminiszter nem volt hajlandó érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy a brit kormány kész lesz-e nemet mondani, ha az Egyesült Államok a Szíriával - és Iránnal - szembeni kemény fellépés mellett dönt. Azt mondta: Szíriával vannak tisztázandó kérdések, de a tisztázás legjobb módja a párbeszéd és az együttműködés.

Straw szerint Nagy-Britanniának jól fejlődő diplomáciai kapcsolatai vannak Iránnal, amely maga is súlyosan megszenvedte Irak térségbeli uralmi törekvéseit. London hálás azért a támogatásért és együttműködésért, amelyet Irán mutatott a mostani konfliktus során, tette hozzá.

A vártnál gyengébb ellenállás Irakban

A katonai konfliktusról a brit külügyminiszter azt mondta: sokkal hamarabb véget ért, mint a szövetségesek várták, mert a Huszein-rezsim ellenállása jóval gyengébbnek bizonyult a korábban feltételezettnél. A héten megkezdődik a rend helyreállítása Bagdadban és más városokban, és megkezdődik a Huszein-rendszer maradványainak eltakarítása, valamint az új kormányzati rendszer kialakítása is, mondta Jack Straw.