Alfréd
-3 °C
3 °C

Megint az al-Kaida?

2003.11.20. 11:53
A brit külügyminiszter szerint a csütörtöki isztambuli, legalább hat halálos áldozatot okozó robbantás-sorozat végrehajtási módja az al-Kaida terrorhálózat felelősségére utal.
Jack Straw, aki nem sokkal az isztambuli merénylet híre után tartott rögtönzött sajtóértekezletet a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt, megerősítette, hogy legalább öt pokolgép robbant: az egyik a HSBC bank helyi központjánál, egy másik az isztambuli brit főkonzulátus előtt.

A külügyminiszter szerint a főkonzulátus brit alkalmazottai közül a merénylet utáni létszámellenőrzés során "hármat vagy négyet" nem találtak. Hozzátette: egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy ki követte el a robbantásokat, a merényletekben azonban az al-Kaida terrorcsoport és a hozzá csapódott szervezetek tevékenységének "összes jellegzetességét fel lehet fedezni".

Újságírói kérdésre Straw határozottan visszautasította, hogy az iraki fegyveres beavatkozás növelte volna a brit érdekeltségek elleni terrortámadások veszélyét, mondván: a 2001. szeptember 11-ei merényleteket és az azt követő több tucatnyi terrortámadást évekkel azelőtt követték el, hogy "szükségessé vált az iraki katonai fellépés". Hozzátette: a 2001-es merényletsorozatot még Bill Clinton amerikai elnök hivatali idejében kezdték tervezni.

Isztambulban szombaton két zsinagóga ellen követtek el robbantásos merényletet. A török hatóságok szerint a két török elkövető Afganisztánban kerülhetett kapcsolatba az al-Kaidával. A török kormány bin Laden terrorszervezetét tartja a szombati támadások felelősének.