Klaudia
-4 °C
2 °C

Merényletsorozat Isztambulban - azonosították a merénylőket

2003.11.21. 09:43
Brit érdekeltségek, a konzulátus és a HSBC bank épületeinél robbant bomba csütörtök délelőtt Isztambulban. Eddig huszonhét halálos áldozatról és 450 sebesültről érkezett jelentés. A halálos áldozatok között van vélhetően a brit főkonzul is. A török rendőrség azonosította azt a két öngyilkos merénylőt.
Öt robbanás rázta meg Isztambult. A brit konzulátus és egy részben brit tulajdonú bank, a HSBC épületeinel is bomba robbant - a BBC értesülései szerint kettő. Az NTV török tévéállomás első jelentésében arról számolt be, hogy a bank környékét "leszakadt testrészek borítják". Kora esti bejelentés szerint huszonhét áldozatot követelt a merényletsorozat. Abdulbakir Aksu török belügyminiszter az Anadolu Ajansi hírügynökségnek elmondta: a halálos áldozatok mellett - akik között van a brit főkonzul, Roger Short és a konzulátus 13 alkalmazottja - mintegy 450 ember megsebesült a brit konzulátus és egy londoni székhelyű bank épületei ellen elkövetett merényletekben.

Aksu közölte, hogy a robbantásokat öngyilkos merénylők hajtották végre, szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy egy kisteherautó nekihajtott a brit konzulátus kapujának, majd felrobbant. A bankfióknál a merénylők által használt kisteherautó viszont az épület előtt robbant fel.

Megkettőzött őrség Budapesten
Budapesten is megerősítették a brit és török követségi objektumok védelmét a délelőtti isztambuili merényletek nyomán - tudta meg a HavariaPress. A védelem elsősorban a nagykövetségekre és a nagyköveti rezidenciákra terjed ki, s a követségek előtt jelenleg is több géppisztolyos, rohamsisakos rendőr járőrözik, golyóálló mellényben. Az ORFK részéről megerősítették a hírügynökség értesüléseit, de mint utaltak rá, a rendőrség nem kapott értesítést terrorfenyegetésekről. A rendőrség szerint az elrendelt lépések egyszerűen az ésszerű biztonsági lépések közé tartoznak. Az őrség megkétszerezését azt követően rendelték el, hogy csütörtökön délelőtt Isztambulban bombát robbantottak két brit konzulátusi létesítmény közelében.

A HSBC brit bank közleménye szerint két épületüket érte pokolgépes támadás, az egyikben a bank isztambuli központja van. A bank londoni szóvivője megerősítette, hogy több alkalmazottjuk meghalt, de számukat nem tudják. Bejelentették, hogy biztonsági okokból közép-európai idő szerint csütörtök 14 órától a HSBC egy napra bezárja minden törökországi fiókját.

Magyar áldozatokról nem érkezett jelentés.

A robbantások közül kettőt gépkocsiba rejtett pokolgépek idéztek elő - jelentette be csütörtök délben Cemil Cicek török igazságügyi miniszter.

Straw az al-Kaidára gyanakszik

Tekintse meg képeinket!
A konzulátus és a brit érdekeltségű bank elleni támadásra Jack Straw külügyminiszter reagált a brit kormány részéről. Straw szerint a támadás az al-Kaida akcióinak "minden jellegzetes jegyét magán viseli." Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a Nagy Iszlám Keleti Harci Front (IBDA-C) nevű török csoport nevében vállalta egy névtelen telefonáló a merényletek elkövetését - jelentette az Anadolu Ajansi török hírügynökség.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint nem meglepő, hogy az al-Kaida neve bukkant fel a robbantás kapcsán. Mint mondta, bin Ladennek személy szerint valószínűleg nincs köze a támadásokhoz, de szervezete márkanévvé, egyfajta franchise-zá vált.

Azonosították a merénylőket

A török rendőrség azonosította azt a két öngyilkos merénylőt. A Hürriyet című török lap nyomozókra hivatkozó pénteki jelentése szerint két török állampolgárságú személyről van szó. Egyikük - egy 27 éves férfi - iskolatársa volt az isztambuli zsinagógák elleni múlt szombati öngyilkos merényletek egyik tettesének - írta lap, nem nevezve meg az azonosított elkövetőket.

A Hürriyet értesülése szerint eddig hét személyt vettek őrizetbe és hallgattak ki a csütörtöki isztambuli merényletekkel összefüggésben. Eddigi adatok szerint 27 halálos áldozata és csaknem 450 sebesültje van a brit főkonzulátus és a brit HSBC bank isztambuli épülete ellen elkövetett csütörtöki robbantásos merényletekne

Ellentmondó hírek, tőzsdepánik

A megtámadott bank épületének egy része leomlott. A brit konzulátusban is komoly károk keletkeztek. Az első támadást a HSBC épülete ellen követték el. Az Anatoliya hírügynökség jelentése szerint a robbanásokat az egész városban hallani lehetett.

A robbantás hírére erős zuhanásba kezdtek az európai tőzsdék. A török tözsde kereskedését felfüggesztették, erősödik a svájci frank a dollárral szemben.

Autóba rejtett pokolgép robbanhatott

Tekintse meg képeinket!
A brit konzulátus egy a CNN-nek nyilatkozó munkatársa egy nagy fehér autót látott az épület felé hajtani, közvetlenül a robbanás előtt. Más források egyelőre nem tudtak semmi biztosat mondani a robbantások módjáról. Egy a konzulátuson nyilatkozó tanár szerint a támadók akár gyalog is feltünés nélkül közelíthették volna meg az épületet a forgalmas környéken.

Szombaton kezdődött a terrorhullám

Isztambulban szombaton két zsinagóga ellen követtek el robbantásos merényletet. A török hatóságok azóta azonosították a két török elkövetőt, hat feltételezett bűntársukat őrizetbe vették. A nyomozók szerint a két robbantó Afganisztánban kapcsolatba kerülhetett az al-Kaidával is. A török kormány bin Laden terrorszervezetét tartja a támadások felelősének.

A HSBC a legnagyobb brit bank
A HSBC bank, amelynek isztambuli központját csütörtökön - a brit főkonzulátussal együtt - súlyos merénylet érte, a konszolidált mérlegfőösszeg alapján Nagy-Britannia legnagyobb, és - a Citigroup után - a világ második legnagyobb banki csoportja. A bank központja Londonban van, de a vállalat múltja Kínához, illetve Hongkonghoz kötődik. Ezt jelzi az HSBC rövidítés által takart teljes név is: The Hongkong and Shanghai Banking Corporation. A bankot 1865-ben kifejezetten az akkor már viharosan fejlődő kínai-európai kereskedelem szakosított finanszírozására alapította Thomas Sutherland. A HSBC gyorsan széles hálózatot épített ki Kínában és Ázsia más gazdasági centrumaiban, de a II. világháború idején, a japán terjeszkedés miatt sok helyi fiókját kénytelen volt bezárni, és központját Londonba költöztette. A banknak jelenleg 79 országban 9500 fiókja működik. Részvényeit a londoni, a hongkongi, a New York-i és a párizsi tőzsdén forgalmazzák. A csütörtöki isztambuli robbantást a cég papírja is megszenvedte: a merénylet hírére az HSBC-részvény azonnal 14 pennyvel, 1,61 százalékkal 857 pennyre süllyedt az előző napi 871 pennys záróértékről. A bankcsoport az idei első félévről 6,11 milliárd dolláros adó előtti nyereséget jelentett, 21 százalékkal többet a tavalyi első félévi 5,06 milliárd dollárnál.