Ágnes
-1 °C
2 °C

Zuhannak a tőzsdeindexek a robbantás után

2003.11.20. 11:57
Az európai börzék látványos zuhanásba kezdtek, az arany, a svájci frank és az államkötvények emelkednek, az utazási társaságok, biztosítók részvényei pedig esnek. A Budapesti részvénypiacon is kisebb pánik érezhető.
Kisebb pánik érzékelhető a budapesti részvénypiacon is az Isztambulban csütörtök délelőtt történt robbantások után - mondták el piaci elemzők az MTI-nek. Miró József, a Cashline Értékpapír Rt. elemzője elmondta: az isztambuli robbantások ismét elindíthatják a terrortámadásoktól való félelmeket a piacokon, és ez rombolhatja az üzleti bizalmat.

"Kiterjed a konfliktus"

"Pontosat még nem lehet tudni a merényletek hátteréről, de mindenesetre a történtek azt a negatív üzenetet hordozzák, hogy a közel-keleti konfliktus kiterjedni látszik." - mondta.

Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője elmondta: "A szeptember 11-i terrortámadás óta a részvénypiacok érzékenyen reagálnak a terrorcselekményekre. Az isztambuli robbantások után a külföldi piacokon érzékelhető általános bizonytalanság a Budapesti Értéktőzsdén is érezteti hatását." "A magyar piac szempontjából egy másik, bár kevésbé lényeges momentum ugyanakkor, hogy egyes portfólió menedzsereknél a török és a magyar piac még mindig egy befektetői kategóriába esik." - tette hozzá.

Zuhannak az európai indexek is

Nagyerejű robbanások rázták meg csütörtök délelőtt Isztambult, öt nappal azután, hogy a nagyváros két zsinagógája közelében elkövetett pokolgépes merénylet 24 ember életét oltotta ki. A harmadik robbanást követően az isztambuli tőzsdén felfüggesztették a kereskedést. Az intézkedés bejelentésekor a tőzsde irányadó mutatója 7,3 százalékos veszteségen állt, a robbantások előtt 1,5 százalékos nyereségen.

Azonnal a veszteséges oldalra csúsztak csütörtökön a vezető európai tőzsdemutatók a robbantások hírére. Mintegy fél órával az isztambuli robbantások után - közép-európai idő szerint 10.50-kor - a londoni FTSE100 indexe 0,8 százalékos, a frankfurti DAX30 1,5 százalékos, a párizsi CAC40 1,3 százalékos veszteségen volt, az isztambuli robbantások előtt a nyereséges oldalon voltak. Ugyanekkor Londonban a HSBC árfolyama 1 százalékos csökkenéssel 862,50 pennyn állt.

Meghatározatlan időre felfüggesztették a kereskedést az isztambuli aranytőzsdén is. Az arany ára a robbantások után azonnal emelkedni kezdett, Szingapúrban mintegy három dollárral unciánként 396,75 dollárra ugrott, szerdán New Yorkban 394,75 dolláron zárt.