Edina
-12 °C
-3 °C

Néppárti kudarc az osztrák tartományi választásokon

2004.03.07. 18:09
Karintiában és Salzburgban is súlyos vereséget szenvedett a kormányzó Osztrák Néppárt. Karintiában Jörg Haider politikai túlélése volt a tét, a szélsőjobboldali pártvezér azonban ismét győzelemre vezette a szabadságpártot.
Súlyos vereséget szenvedett a konzervatív Osztrák Néppárt az Ausztria két tartományában vasárnap tartott választásokon az első részeredmények alapján. Az osztrák tévé előzetes becslése szerint Salzburg tartományban 2,1 százalékkal 36,6 százalékra csökkent a konzervatívok támogatottsága. A tartományban ötven év után először nyertek a szociáldemokraták.

Karintiában a jobboldali-populista Jörg Haider pártja 1 százalékponttal tovább növelte, 42,7 százalékra, szavazatainak arányát, s várhatóan továbbra is az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) marad a legerősebb politikai erő a legdélibb osztrák tartományban. Haider pártja súlyos vereséget szenvedett viszont Salzburgban, ahol támogatóinak aránya felére, 10 százalék alá zsugorodott.

Mindkét tartományban jelentősen növelték szavazataik számát a szociáldemokraták és a zöldek. Salzburgban az Osztrák Szociáldemokrata Párt 32,34 százalékról 45,4 százalékra erősödött a részeredmények kivetítése alapján, míg a Zöldek 8,3 százalék szavazathoz jutnak az eddigi 5,39 helyett.

Karintiában mind a szabadságpártiak, mind a szociáldemokraták, mind pedig a zöldek győztesnek tartják magukat, csak a néppárt ismerte be vereségét, mivel mindössze a szavazatok 12 százalékát kapta. A szociáldemokraták 38,4 (+5,5 százalék), míg a zöldek 6 százalékhoz jutottak Karintiában.