Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmentették a volt csehszlovák kormányfőt

2002.02.20. 15:22
Felmentette a bíróság Csehszlovákia egy politikai gyilkosság eltusolásával vádolt egykori kommunista miniszterelnökét. A volt kormányfő az eredeti vádak szerint a hatalmával visszaélve eltusolta azt az eljárást, mely három ember a kommunista titkosszolgálat általi meggyilkolását vizsgálta 1965-ben.
Felmentette a bíróság Lubomir Strougalt, Csehszlovákia egykori kommunista miniszterelnökét a bünpártolás vádja alól. A férfi a vádak szerint hivatali hatalmával visszaélve segédkezett annak a büntetőpernek az eltusolásában, mely a kommunista titkosszolgálat által 1948-ban elkövetett három gyilkosság ügyében kutakodott. A mostani tárgyalás megállapítása szerint nincs elégendő bizonyíték a volt kormányfő elitéléséhez.

A koronatanúk nem jöttek el

Januárban nem jelent meg a bíróság előtt az ügy három koronatanúja, így a vádhatóság bizonyítékai kizárólag régi kormányzati feljegyzésekből állt. Ez már a harmadik alkalom volt, amikor a bíróság felmentette Strougalt a vádak alól.

Menekülés közben tarkón lőtte magát

A volt kommunista vezető elleni eljárást a kommunista rendszer bűneit feltáró cseh kormányhivatal kezdeményezte. Nyomozásuk szerint Strougal 1965-ben megakadályozott egy nyomozást. Az eljárás három férfi ügyében indult, akiket a kommunisták 1948-as hatalomra kerülése után kémkedés vádjával tartóztatott le a titkosszolgálat. A férfiakat megkínozták, majd - miután állítólag szökni próbáltak - lelőtték őket.

A rendszer törvényeit betartotta

Strougal védőbeszédében arra hivatkozott, hogy hivatali ideje alatt az összes akkor érvényes törvényi előírást betartotta. Cáfolta továbbá, hogy hatalmával visszaélve akadályozta volna a nyomozást. Korábban a bíróság már két másik ügyben is felmentette Strougalt, akit akkor egy kommunista fegyveres milícia szervezésével, illetve a csernobili baleset után félretájékoztatással vádoltak.

Strougal az ötvenes években mezőgazdasági, a hatvanas években belügyminiszter volt. 1970 és 1988 között csehszlovák kormányfő volt. Ekkor egy Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárral való nézeteltérést követően leváltották.