Továbbra is sikertelenek a mentőakciók

2000.08.18. 17:52
Pénteken negyedszerre is megpróbálkozott az orosz haditengerészet azzal, hogy bejusson a Kurszk atom-tengeralattjáróba, de a kísérlet ismét kudarcba fulladt. A Lenta.ru orosz hírügynökség szerint nem sikerült behatolnia a mentőegységnek az elsüllyedt tengeralattjáróba. A CNN és a BBC szerint a mentőknek sikerült dokkolniuk a Kurszkon, ám a vészkijáratot nem tudták (légmentesen) kinyitni, mert az súlyosan megsérült, és deformálódott.

Az RTR orosz televízió szerint a mélytengeri búvárkészülékeknek négyszer sikerült rácsatlakozni a tengeralattjáró búvónyílására. Azonban ezt követően, amikor a mentők elkezdték kiszivattyúzni a vizet, a munka megszakadt, ugyanis a fedél megrongálódott és víz szivárog ki rajta. Ezért a mentők nem tudtak behatolni a tengeralattjáró belsejébe. A magyar tv2 értesülései szerint a mentőegység hat tagja is életveszélybe került a beavatkozás során.

Egy másik nyílás szintén használhatatlan a legfrissebb jelentések szerint, mert a Kurszk frontrészén olyan sérüléseket szenvedett, hogy azokat nem lehet kijavítani.

A legújabb nyugati forrásból származó információk szerint a katasztrófa idején 118 fő tartózkodott a Kurszk fedélzetén. Ám a Komszomolszkaja Pravda orosz újság állítólag 18 ezer rubelt fizetett ki azért, hogy murmanszki mellékletében pénteken nyilvánosságra hozhassa Kurszkon tartózkodó személyek teljes névsorát. Ebben 113 név szerepel - 46 főtiszt és tiszt, köztük öt magas rangú tengerésztiszt a 7. tengeralattjáró hadosztálytörzséből, 45 tiszthelyettes és 22 matróz.

Egyre pesszimistább a hangulat

Az orosz haditengerészet illetékesei továbbra is hangsúlyozzák: folytatják a mentőakciót, ám szinte minden hírforrás a katonai körök egyre sötétebb, pesszimistább hangulatáról számol be. Ellentmondóak ugyanakkor a jelentések arról, hogy az időjárás - illetve a mélytengeri áramlatok - továbbra is nehezítik-e mentést.

Szombaton egyébként csatlakozik az orosz egységekhez egy brit-norvég csoport is, amelyik egy speciális, LR5-típusú merülőkapszulát visz magával a beavatkozáshoz. A CNN megjegyzi azonban, hogy az LR5-t - amelyet ,,vízalatti helikopternek" neveznek a specialisták - még soha nem vetették be ,,éles" helyzetben.

A 14 ezer tonnás Kurszk tehát továbbra is a Barents-tenger mélyén fekszik, és a legújabban készített filmfelvételek szerint a károk sokkal nagyobbak annál, mint amit eredetileg feltételeztek a szakértők. Brit katonai források szerint azonban - a film megtekintése után is - az angolok továbbra is bíznak abban, hogy sikeresen rákapcsolódhat az LR5 mentőkapszula a Kurszkra.

A norvégok és az amerikaiak két robbanást regisztráltak szombaton

Most már szinte minden hírforrás hangsúlyozza, hogy a tengeralattjáró elsüllyedését feltehetően egy robbanás okozta, s ez a robbanás minden bizonnyal számos tengerész életébe került - közvetlenül a katasztrófa után. Norvég és amerikai források szerint e két ország szakemberei két robbanást észleltek szombaton, amikor feltehetően a Barents-tengeren elsüllyedt az orosz tengeralattjáró. Az explózió a tv2 hírei szerint egy kisebb földrengésnek megfelelő rengéseket keltett a térségben.

Ugyanakkor Ilja Klebanov orosz miniszterelnök-helyettes, a Kurszk atom-tengeralattjáró balesetének kivizsgálására alakított kormánybizottság vezetője, a legvalószínűbbnek a külső objektummal való ütközést tartja. A bizottság első tanácskozásának befejeztével Klebanov azt mondta az újságíróknak, hogy véleménye szerint "a tengeralattjáró egy nagy vízkiszorítású tárggyal ütközhetett".

Egyre többen bírálják Putyint

Az orosz lapok mindenesetre egyre kevesebb reményt fűznek a sikeres mentéshez, jóllehet teljesen nem lehet kizárni, hogy még vannak életben maradt tengerészek a Kurszk fedélzetén.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az orosz médiában ugyanakkor egyre fokozódik a nyomás Putyin elnökre, hogy foglalkozzon komolyabban a tragikus balesettel. Az elnök ugyanis mindeddig Szocsiban, a Fekete-tenger partján nyaralt, és nem szakította meg szabadságát a katasztrófa miatt. Az első számú orosz vezető csupán most érkezik majd vissza Moszkvába.  • Tippek
  • Hírek