Gerzson
-3 °C
3 °C

Legális eutanázia Svájcban is

2005.12.19. 21:24
Egy svájci kórház beleegyezett abba, hogy falai közt egy eutanáziát támogató szervezet gyógyíthatatlan betegeknek segítsen eldobni életüket. Az öt svájci egyetemi kórház közül ez az első, amelyik együttműködésre vállalkozik az Exittel, írja az AP.

"Januártól az Exit nevű szervezet támogatásával öngyilkosságot követhetnek el azok a kórházi ápoltak, akik betegségük miatt soha többet nem mehetnének haza" - erősítette meg a hétvégi híradásokat a svájci Vaud Egyetemi Kórház Központjának (UHC) szóvivője.

A kórház nem vesz fel betegei közé olyanokat, akik meghalni érkeznek, mondta el Alberto Crespo, a kórház jogi és etikai eseteiért felelős munkatársa. "A kórházi tartózkodás célja még mindig ugyanaz marad, mint eddig, terápiás kezeléssel próbálunk javítani a betegek állapotán" - tette hozzá Crespo.

Az Exit nevű civil szervezet számára engedélyezték, hogy gyógyíthatatlan svájci állampolgároknak nyújtson segítséget öngyilkosság (eutanázia) elkövetésében. Az ausztrál egyesület célja a kegyes halál körülményeinek megteremtése, így az eutanázia legalizásáért való küzdelem. A svájci egyetemi kórházak közül az UHC vállalkozott először arra, hogy támogassa az Exit sokat vitatott tevékenységét.

A svájci törvények passzív segítségnyújtást engedélyeznek azoknak a halálos betegeknek, akik kívánságként fogalmazzák meg, hogy meg akarnak halni. A helyi szabályozásnak megfelelően még olyan is előfordulhat, hogy a beteg akár saját otthonában vet véget életének.

Európa országai közül Hollandiában 2001, Belgiumban pedig 2002 óta legális az eutanázia.

Nagy-Britanniában egy évvel ezelőtt fogadták el a törvényt, amely megengedi mindenkinek, hogy maga dönthessen gyógyszeres kezeléséről, ha halálos beteg lesz vagy elveszti döntési képességét.

A francia törvények szerint a halálos vagy gyógyíthatatlan betegek visszautasíthatják az orvosi kezelést kifejezetten haláluk érdekében. Az orvosok felírhatnak fájdalomcsillapítókat még akkor is, ha a gyógyszer másodlagos hatásaként hamarabb halhat meg a páciens. A törvény gyakorlatilag pont az eutanázia engedélyezése előtti stádiumban rekedt meg.