Svájc közeledik az EU-felé

2000.05.21. 22:11
Két kanton kivételével Svájcban a választópolgárok az országuk és az EU közötti kétoldalú megállapodások megkötése mellett döntöttek. A vasárnapi szavazással az alpesi ország kapcsolatai minden bizonnyal szorosabbá válnak az EU-val. A megállapodások hatására a svájciak könnyebben vállalhatnak munkát az unióban, valamint javulhatnak a mezőgazdasági kereskedelem és a légi közlekedési együttműködés feltételei.

Két kanton kivételével Svájcban a választópolgárok Svájc és az EU közötti kétoldalú megállapodások megkötése mellett döntöttek. A vasárnapi szavazással az alpesi ország kapcsolatai minden bizonnyal szorosabbá válnak az EU-val. A megállapodások hatására a svájciak könnyebben vállalhatnak munkát az unióban, valamint javulhatnak a mezőgazdasági kereskedelem és a légi közlekedési együttműködés feltételei. A vasárnap délutáni berni hírek már egyértelműen közlik: Svájc közeledik Európa felé. Mindez annak ellenére történt, hogy az utóbbi hetek közvélemény-kutatásaiban egyre csökkent a csatlakozást támogatók száma és két héttel ezelőtt három választópolgárból egy még nem tudta, hogy milyen voksot csúsztasson az urnába.

A hét érintett terület
 • A szárazföldi közlekedés fejlesztése. (Gothard környékén két alagútfúrás)
 • A légi közlekedés fejlesztése. (Megszűnik a svájci légitársaságokra vonatkozó járatszám és egyéb korlátozások.)
 • Szabad munkaerő-áramlás biztosítása Svájc és az EU közötti.
 • Vámcsökkentés és öt éven szabad élelmiszeripari export a svájci termékeknek.
 • A svájci részvétel biztosítás az EU-s kutatásokban.
 • Távközlési, vasúti, víz- és energiaszolgáltatási beruházások Svájcban 9,5 millió frank értékben.
 • Az EU és Svájc közötti kereskedelem fejlesztés, feltételeinek javítása.
 • Tessin és Schwytz kanton polgárainak kivételével minden Svájci kantonban megszavazták a bilaterális egyezményről szóló referendumot, amit 67 ezer aláírással február 3-án nyújtották be, a szavazás napját május 21-re tűzték ki.

  Tessin nemleges szavazatait a szakértők a kanton földrajzi helyzetével magyarázzák, a választópolgárok valószínűleg attól tartanak, hogy az olasz munkaerőnek köszönhetően a régióban nőhet a munkanélküli svájciak száma.

  Jean-Pierre Jobin, a genfi repülőtér igazgatója és az "igen a bilaterális egyezményre!" szervezet tagja is igennel szavazott, hiszen ha elfogadják a referendumot, az a svájci légtérnek is jót fog tenni; több lesz a szállítmány, az árak csökkennek - mondja.

  "Igen a bilaterális egyezményre!" szervezet

  Az EU csatlakozást forszírozó svájciak még tavaly májusban szervezetet alapítottak, melynek frappánsan az "igen a bilaterális egyezményre!" nevet adták. A szervezet mára több mint 180 tagot számlál. Honlapjukat (www.bilateraux.ch) befolyásos svájci emberek képeivel rakják tele, a képek alatt a véleményeket is megismerhetjük, tömören, három sorban.

  A vasárnap délutáni berni hírek már egyértelműen közlik: Svájc közeledik Európa felé. A szavazók 67,2%-a támogatta a bilaterális egyezményt. Ez az eredmény jobb annál, mint amire számítottak; a közvélemény-kutatások a választások előtti héten még 53%-ról beszéltek.

  A gazdasági miniszter örvendezik, majd Brüsszelbe utazik

  A gazdasági miniszter Pascal Couchepin - mint mondotta - még ünnepel egy picikét, mielőtt komoly dolgokra kerülne sor. Jelenleg Bernben örvendezik kollégáival, majd kedden Brüsszelbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson EU képviselőkkel.

  Adolf Ogi, a konföderáció elnöke is optimista volt, annak ellenére, hogy az utóbbi hetek közvélemény-kutatásaiban egyre csökkent a csatlakozást támogatók száma. Olyannyira, hogy egy-két nappal a szavazás előtt a megkérdezetteknek mindössze 53%-a mondott igent.

  Kampány-fronton meglehetőssen egyszínű volt a kép a legtöbb plakát igen szavazatra buzdította a svájciakat. Ezzel szemben két héttel ezelőtt három választópolgárból egy még nem tudta, hogy milyen voksot csúsztasson az urnába. Egy május 7-én készült közvéleménykutatás során 1324 állampolgárt kérdeztek meg. Az eredmény: 46% helyesli a bilaterális egyezményeket, 10,8% nem ért egyet a referendummal, 11,1% még nem tudja, hogy mit fog szavazni, a megkérdezettek 32%-a pedig még nem döntött. Az 1324 megkérdezett személy közül 71,5% biztosan elmegy szavazni.  • Tippek
  • Csok