Géza
-12 °C
-4 °C

Népharag Skandináviában

2004.12.31. 10:33
A dél-ázsiai katasztrófa észak-európai túlélői, családjaik és segélyszervezeteik képviselői élesen bírálják országaik hatóságait, mivel a katasztrófa sújtotta területeken megkésve nyújtottak segítséget állampolgáraiknak.
Túl hosszú habozás, a szükséges segélyeszközök biztosításának elmulasztása, tájékoztatási zűrzavar jellemezte a hatóságok magatartását. A segélykérők gyakran nem találtak felelős személyeket az illető országok minisztériumaiban - szólnak a kritikák. A bírálatok legszámosabbak Svédországban. Göran Persson miniszterelnök szerint a svéd áldozatok végleges száma meghaladhatja az ezret is.

A svéd külügyminiszter színházban volt

A svéd sajtó értesülései szerint Laila Freivalds külügyminiszter-asszony a tragédia kibontakozásának napján, vasárnap este színházba ment, és hivatalában csak hétfő reggel jelent meg, amikor mintegy 20-30 ezer turista tartózkodott a hatalmas hullámok által elpusztított thaiföldi fürdőhelyeken.

A minisztérium négy nap alatt több ezer elektronikus üzenetet kapott, amelyekből áradt a harag és a felháborodás. "Mondjon le, szégyellem magamat, hogy svéd vagyok!" "Végtére még a háborúkban is gyorsabban kapnak a rászorulók segítséget, mint ettől a minisztériumtól béke idején!" - ilyen és hasonló üzenetek érkeztek.

"Általánosságban elmondható, hogy nagyon lassan és nem kielégítő módon reagáltunk" - jelentette ki Ann-Louise Eksborg, a rendkívüli helyzetek nemzeti ügynökségének főigazgatója, aki egyúttal azzal vádolta a kormányt, hogy megbízottai nem vettek részt az ügynökség által rendszeresen szervezett gyakorlatokon.

Persson miniszterelnök normálisnak nevezte, hogy a mostani kivételes körülmények között a svédek ilyen véleménynek adnak hangot. - Úgy vélem, joguk van arra, hogy megmondják, hogy késve reagáltunk - jelentette ki. A svéd kormány a közvélemény nyomására az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország segítségét kérte a svéd sérültek elszállításához.

Népharag Norvégiában is

Norvégiában, amelynek Ázsiában üdülő állampolgárai közül 21-en haltak meg, szintén vita támadt az állítólag megkésett hatósági reagálás miatt. Az Aftenposten című tekintélyes napilap szerint a katasztrófa körzetében tartózkodó turisták ismerősei és közeli rokonai hiába fordultak többször is a külügyminisztériumhoz, sohasem kaptak választ. Kjell Magne Bondevik norvég miniszterelnök kijelentette: megérti a hatóságokra zúduló haragot. Ezt a kritikát tudnunk kell elviselni.

Matti Varhanen finn miniszterelnöknek szintén hasonló bírálatokat kellett elviselnie. Azt mondta azonban, hogy kormánya gyorsan intézkedett, és együttműködött minden más érintett hivatallal.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft