Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A jobbközép nyert Svédországban

2006.09.18. 02:27
Két százalékkal nyert a jóléti juttatások megnyirbálását ígérő négypárti, ellenzéki koalíció Svédországban.

A Mérsékelt Párt által vezetett ellenzéki jobbközép koalíció nyerte meg a vasárnapi svédországi parlamenti választásokat.

A Mérsékelt Párt 41 éves vezetője, Fredrik Reinfeldt, aki a miniszterelnöki tisztség várományosa, vasárnap késő este hívei előtt bejelentette, hogy a jobbközép ellenzék nyerte meg a választásokat. Az 57 éves Göran Persson szociáldemokrata miniszterelnök, egyike Európa legrégebben hatalmon lévő vezetőinek, még vasárnap este beismerte a választási vereséget, és azt mondta, hogy le fog mondani pártja vezetéséről, amelyben kora húszas évei óta aktivan politizál.

A svéd központi választási bizottság által nyilvánosságra hozott csaknem teljes választási eredmény szerint a négypárti jobbközép ellenzéki koalíció a szavazatok 48,1 százalékát nyerte el a szociáldemokraták és szövetségeseik 46,2 százalékával szemben. "Úgy kampányoltunk és úgy is nyertünk, mint új mérsékeltek, és partnereinkkel együtt fogjuk kormányozni Svédországot, mint új mérsékeltek" - mondta összegyűlt híveinek tömege előtt Reinfeldt.

A négypárti ellenzéki tömörülés azt ígérte, hogy több munkaalkalmat fog teremteni a jóléti juttatások megnyirbálásával, de nem lebontásával. A svéd jóléti rendszert a szociáldemokraták teremtették meg, akik az elmúlt hét évtizedből hatban kormányoztak. A választásokat szoros figyelemmel követték az Európai Unió más kormányai is, amelyek szintén a jóléti rendszerek reformjára kényszerülnek az elöregedő népesség és a recsegő-ropogó nyugdíj- és egészségügyi rendszer miatt.