Gusztáv
-4 °C
1 °C

Száztizennégy áldozat, négy eltűnt a milánói repülőgép-balesetben

2001.10.08. 10:17
A rossz időt és a pilótát hibáztatják a hétfő reggeli milánói repülőgép-balesetért: a SAS skandináv légitársaság repülőgépe a sűrű ködben egy Cessnával ütközött, majd egy épületbe csapódott. A balesetben száztizennégyen haltak meg, négy repülőtéri dolgozót eltűntnek nyilvánítottak.

A hétfőn reggel a milánói repülőtéren összeütköző két gép összes utasa és személyzete meghalt a balesetben - jelentette Pietro Lunardi az olasz közlekedési miniszter sajtótájékoztatón - így száztizennégy az áldozatok száma. További négy személyt - akik a csomagok szortírozásával és szállításával foglalkoztak - eltűntnek nyilvánítottak. A miniszter szerint a mentőcsapatok azonnal a helyszínre mentek, de senkit sem tudtak a gépekből kimenteni. Az olasz belügyi miniszter szerint a balesetet a rossz idő és a pilóta hibája okozta. A hatóságok a terrorizmus lehetőségét azonnal kizárták.

A gép a csomagszortírozó épületnek ütközött

A hétfő reggeli sűrű ködben, helyi idő szerint 8.15-kor a SAS MD-87 típusú utasszállító gép pilótája felszállás közben, a repülőtéri kifutón hirtelen manőverre kényszerült, mert egy kisebb repülőgép, egy német Cessna került elé.

A rendőrség tájékoztatása szerint a gépnek nem sikerült a kisebb Cessnát elkerülni, és miután vele karambolozott, az utasszállító a csomagszortírozó épületének ütközött, kigyulladt, majd három darabra esett szét. A helyszínre kivonuló tűzoltók a keletkezett tüzet hamar eloltották. Arról nincs adat, hogy a baleset pillanatában pontosan hányan tartózkodtak a csomagszortírozó épületben.

A SAS egyik MD-87-ese

Nincs szó terrorista támadásról

A SAS szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta: cégük vizsgálja a balesetet. A gép Dániába, Koppenhágába tartott. A hatóságok kizárták a terrorista támadás lehetőségét.

A Reuters által idézett olasz hírügynökségek szerint a SAS MD-87-es gépében 104 utas (46 olasz és 58 más nemzetiségű) és hatfős legénység utazott, a Cessnában négyen utaztak.

Bombariadó egy szaúdi gépen
Bombariadó volt hétfőn délelőtt a szaúd-arábiai légitársaság Dzsiddából Londonba tartó gépén, amely emiatt kényszerleszállást hajtott végre Rómában. A gép fedélzetén 75 utassal és 14 főnyi személyzettel sértetlenül leszállt az olasz főváros Fiumicino repülőterén. Mint a repülőtéri hatóságok közölték, bombaszakértők tüzetesen átvizsgálták a gépet, a rajta lévő poggyászokat, de nem találtak a fedélzeten semmilyen robbanószerkezetet. A pokolgéppel kapcsolatban két figyelmeztetés is érkezett London Heathrow repülőterére, ahonnan riasztották a szaúdi légitársaságot és azon keresztül a gép személyzetét.