Alfréd
-2 °C
2 °C

Az oroszok átjutnak az amerikai rakétavédelmen

2004.03.30. 10:25
Az új orosz fegyver a hétfői bejelentés szerint olcsó, forradalmi, és áthatol bármilyen rakétavédelmi ernyőn, például egy olyanon, mint amilyenbe az Egyesült Államok költi mostanában a pénzét. Putyin ugyan jelezte, hogy a fejlesztések nem az Egyesült Államok ellen irányulnak, a megfigyelők szerint a bejelentés mégis valamiféle válaszlépés az amerikai rakétavédelmi tervekre.
Oroszország olyan "forradalmi" fegyvert fejlesztett ki, amely értelmetlenné teszi az amerikai rakétavédelmi rendszert, jelentette hétfőn az Interfax és az ITAR-Taszsz orosz hírügynökség.

Az orosz védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztségviselője közölte: az elmúlt hónapban végrehajtott manőverek drámai hatással vannak orosz nukleáris fegyverfejlesztés filozófiájára. Hozzátette: az új fegyver ellen az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszere semmit sem ér. A tisztségviselő elárulta: az új fegyver egyszerű és olcsó válasz a rendkívül költséges amerikai védelmi fegyverrrendszerre.

Oroszország a folytatódó fejlesztések nyomán rakétavédelem terén lépéselőnybe került más országokkal szemben - közölte a szakember.

Légkörből űrbe

A hétfőn közöltek egybeesnek Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi közléseivel, miszerint Oroszország hamarosan olyan stratégiai fegyvert állít elő, amely lyukat üt bármely rakétavédelmi rendszeren. Akkor az orosz hadsereg helyettes vezérkari főnöke Jurij Balujevszkij közölte, hogy olyan hiperszonikus repülő járművet teszteltek, amely szabadon közlekedik a Föld atmoszférája és a világűr között.

A katonai elemzők ebből arra következtetnek, hogy a szóban forgó fegyver egy manőverezhető ballisztikus robbanófej vagy hiperszonikus cirkálórakéta lehet.

Nemzeti ernyő

Putyin ugyan jelezte, hogy a fejlesztések nem az Egyesült Államok ellen irányulnak, a megfigyelők szerint a bejelentés mégis valamiféle válaszlépés az amerikai rakétavédelmi tervekre.

2002-ben Oroszország higgadtan fogadta, hogy Washington felmondja az elhárító rakétarendszerek telepítését korlátozó 1972-ben kötött ABM egyezményt, hogy nemzeti rakétavédelmi ernyő kiépítésére irányuló elképzeléseit megvalósítsa. Az orosz-amerikai kapcsolatok nemrég ismét feszültebbé váltak, amikor Moszkva jelezte, hogy ellenzi a taktikai atomfegyverek előállításával és bevetésével kapcsolatos terveket.