Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Új csillagháborúra készül Bush

2005.05.18. 19:12
Az új amerikai védelmi doktrína felújítja a Reagen-kormányzat űrháborús terveit. A jövő fegyverei közt űrből zuhanó titánrudak, pusztító rádióhullámok és orbitális lézerek szerepelnek.
George Bush amerikai elnök készülő nemzetbiztonsági direktívája jelentősen módosítani fogja a világűr katonai felhasználásának eddigi amerikai politikáját és utat nyithat támadó és védelmi űrfegyverek hadrendbe állítása előtt - írta szerdán a The New York Times. A lap kormányzati és katonai forrásokra hivatkozó beszámolója szerint az elnöki direktíva Bill Clinton volt elnök 1996-os politikáját váltaná fel, amely nagyobb hangsúlyt helyezett a világűr békés célú felhasználására, beleértve kémműholdak szerepét a fegyverzetkorlátozási egyezmények és az atomsorompó-szerződés ellenőrzésében.

Űrfegyverek hadrendbe állítása pénzügyi, technológiai, politikai és diplomáciai akadályokba ütközne, de semmiféle szerződés vagy törvény nem korlátozza az Egyesült Államokat abban, hogy - a tömegpusztító fegyverek kivételével - fegyvereket helyezzen el az űrben. Amerika számos szövetségese és potenciális ellensége várhatóan űrfegyverkezési hajsza elindításával fogja vádolni a washingtoni kormányt - jegyezte meg a lap. Úgy tudja, hogy a direktíva heteken belül elkészülhet.

Az új irányelveket leginkább szorgalmazó légierő tisztségviselői a New York-i lapnak hangsúlyozták, hogy a direktíva nem a világűr militarizálását irányozza elő. Magyarázatuk szerint nem arra összpontosítanak, hogy tartósan fegyvereket helyezzenek az űrben, hanem arra, hogy a világűrt esetenként a jelenleg még kifejlesztés alatt álló fegyverrendszerek műveleti bázisául használhassák fel.

Isten rúdjai

Ilyen fegyverrendszer lenne a lap szerint a Global Strike (Globális csapás) stratégiája alapján egy szuborbitális űrjármű. Ez fél tonnás robbanófejjel ellátott, precíziós fegyvereket szállítana, amelyekkel 45 percen belül a világ bármely pontján lesújthatnak az ellenségre. Van olyan program, amely szerint műholdakra aggatott tükrök segítségével lézersugarakkal vennének célba földi célpontokat, egy másik szerint rádióhullámokat alakítanának fegyverré, amelynek hatóereje az ellenséges katona vállon veregetésétől a megpirításáig terjedne a légierő egyik dokumentumának megfogalmazása szerint. A Rods from God becenevű fegyver (Isten rúdjai) olyan titán-, wolfram- vagy uránhenger lenne, amelyet az "űr pereméről" 11 500 kilométeres óránkénti sebességgel indíthatnának földi célpontra, ahol kisebb atombombával vetélkedő méretű pusztítást okozhatna. Az áprilisban felbocsátott XSS-11 kísérleti műhold összezavarhatja más országok katonai felderítő és távközlési műholdjait. Az űrfegyver-programokra a lap szerint már dollármilliárdokat költöttek.

Amerikának meg kell őriznie fölényét az űrben - hangoztatta a légierő űrparancsnokságának a vezetője, Lance Lord tábornok nemrég a kongresszusban.

Az Egyesült Államok 2002-ben felmondta a rakétaelhárító rakétarendszereket korlátozó amerikai-orosz egyezményt, amely egyebek között tiltotta fegyverek elhelyezését a világűrben.