Benedek
-5 °C
5 °C

Letartóztatások a sydney-i zavargások után

2005.12.12. 09:51
A vasárnapi, arabellenes zavargások ellenére sem jelentek meg rasszista irányzatok Ausztráliában John Howard kormányfő szerint. Howard nem hiszi, hogy a terrorfenyegetettségről szóló kormányzati kommunikáció miatt feszült robbanásig a helyzet.

Elítélte a sydney-i zavargásokat, de tagadta a rasszista irányzatok megjelenéséről szóló híreket John Howard ausztrál miniszterelnök. A kormányfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy faji, vallási alapon támadtak meg embereket.

Sydney legnépszerűbb fürdőhelyén, a Bondi Beachen azután törtek ki faji alapú incidensek, hogy a hírek szerint libanoni származású fiatalok megvertek két vízimentőt. Emiatt vasárnap mintegy ötezer, többségében ittas, ausztrál zászlókba burkolózott fiatal rasszista jelszavakat kiabálva rátámadt az arabnak kinéző strandolókra.

A zavargásokban harmincegyen megsérültek, tizenhat rendbontót őrizetbe vettek. A tengerparti támadásra válaszul az elővárosok arablakta negyedeiben is zavargások törtek ki, az arab fiatalok mintegy negyven autót törtek össze.

John Howard a rendbontások elítélésén túl elutasította azokat a vádakat, hogy a zavargások egyik közvetlen kiváltó oka a kormány kommunikációja is lehetett. Az ausztrál kormány a múlt héten kiadott figyelmeztetése szerint nőtt az ország terrorfenyegetettsége.