István, Vajk
17 °C
34 °C

Szaddám Huszein nemzete áldozatának érzi magát

2005.08.21. 20:54
Irak áldozataként írja le magát Szaddám Huszein egykori elnök, aki amerikai fogságban várja, hogy pere elkezdődjön. A diktátor börtönből írt levelét egy jordániai napilap publikálta, írja a BBC. A levél a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül került nyilvánosságra. Szaddám Huszein egy titkos börtönben várja, hogy megkezdődjön a tárgyalása.

"Én és a családom áldozata ennek a nemzetnek, amibe beletartozik kedves Palesztina, és a mi rendíthetetlen, szeretett és boldogtalan Irakunk - írja a diktátor. - Az élet pusztulásra van ítélve hit, szeretet és a mi nemzetünktől származtatott hagyomány nélkül" - hangzik az üzenet, amely így zárul: "Hosszú életet, Palesztina. Szeresd a nemzeted."

#alt#
Szaddám Huszein a vizsgálók kérdéseire válaszol 2005. július 28-án (Fotó: EPA)

A volt iraki elnök először egy barátjának adta a levelet, majd két jordániai újság is publikálta. "A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága megerősíti, hogy a jordániai médiában közölt levél hiteles" - mondta a BBC-nek Rana Sidani, a szervezet szóvivője Ammanban.

Ez az első olyan üzenet, amit a volt iraki elnök a családján kívül küldhetett valakinek, azután, hogy az amerikai csapatok tizennyolc hónappal ezelőtt foglyul ejtették. Szaddám Huszein jelenleg tárgyalása megkezdésre vár, és arra is felkészült, hogy halálra ítélik. A pert élő adásban közvetítik, és már október 15. előtt megkezdődhet.

A volt elnököt egy 1982-es tömeggyilkossággal vádolják, de várhatóan más ügyekben is születik vádemelés.