Erzsébet
1 °C
4 °C

Szaddám Huszein nemzete áldozatának érzi magát

2005.08.21. 20:54
Irak áldozataként írja le magát Szaddám Huszein egykori elnök, aki amerikai fogságban várja, hogy pere elkezdődjön. A diktátor börtönből írt levelét egy jordániai napilap publikálta, írja a BBC. A levél a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül került nyilvánosságra. Szaddám Huszein egy titkos börtönben várja, hogy megkezdődjön a tárgyalása.

"Én és a családom áldozata ennek a nemzetnek, amibe beletartozik kedves Palesztina, és a mi rendíthetetlen, szeretett és boldogtalan Irakunk - írja a diktátor. - Az élet pusztulásra van ítélve hit, szeretet és a mi nemzetünktől származtatott hagyomány nélkül" - hangzik az üzenet, amely így zárul: "Hosszú életet, Palesztina. Szeresd a nemzeted."

#alt#
Szaddám Huszein a vizsgálók kérdéseire válaszol 2005. július 28-án (Fotó: EPA)

A volt iraki elnök először egy barátjának adta a levelet, majd két jordániai újság is publikálta. "A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága megerősíti, hogy a jordániai médiában közölt levél hiteles" - mondta a BBC-nek Rana Sidani, a szervezet szóvivője Ammanban.

Ez az első olyan üzenet, amit a volt iraki elnök a családján kívül küldhetett valakinek, azután, hogy az amerikai csapatok tizennyolc hónappal ezelőtt foglyul ejtették. Szaddám Huszein jelenleg tárgyalása megkezdésre vár, és arra is felkészült, hogy halálra ítélik. A pert élő adásban közvetítik, és már október 15. előtt megkezdődhet.

A volt elnököt egy 1982-es tömeggyilkossággal vádolják, de várhatóan más ügyekben is születik vádemelés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?