Szilárda
-4 °C
2 °C

Szaddám pere élő egyenesben

2005.08.02. 14:54
Az iraki kormány a per lefolyásának igazságosságát akarja demonstrálni az iszlám világ előtt, ezért a tévé élő adásban közvetíti a Szaddám Huszein elleni eljárás tárgyalási szakaszát.

Egyenes televíziós adásban közvetítik Szaddám Huszein volt iraki diktátor perét, közölte vasárnap a CNN amerikai hírtelevízióban Muaffak ar-Rubai iraki nemzetbiztonsági tanácsadó.

"Példát akarunk mutatni az egész arab világnak, az egész muzulmán világnak, hogy igazságos per lesz, védővel és megfelelő ügyésszel. Mindenki egyenes adásban követheti végig a pert" - mondta ar-Rubai, aki szerint a tárgyalás az iraki nép számára is végleg bebizonyítja, hogy Szaddám Huszein uralma már a múlté.

A per kezdetének időpontját eddig még nem tűzték ki, de az iraki nemzetbiztonsági tanácsadó reményét fejezte ki, hogy október 15. előtt összeülhet a volt diktátor felett ítélkező különleges törvényszék.

Muaffak ar-Rubai az interjúban hangsúlyozta: nem akarnak politikai pert. "Nem hagyjuk, hogy Szaddám Huszeinből egy második Szlobodan Milosevics legyen és szónoklatokat tartson, a perben az ügy büntetőjogi oldalára koncentrálunk" - mondta az iraki illetékes.

Gyűlnek a vádpontok

Egy hónappal korábban egy iraki törvényszéken első ízben emeltek vádat Szaddám Huszein ellen, miszerint a diktátor a Bagdadtól északkeletre fekvő Dudzsél város 143 lakosát meggyilkoltatta 1982-ben, miután a városban sikertelen merényletet kíséreltek meg ellene.

Az incidens után a diktátor véres bosszút állt: a periratok szerint 15 embert azonnal kivégeztek, ezerötszáz másikat vádemelés és tárgyalás nélkül hosszú évekre börtönbe csuktak Szaddám emberei. 143 embert koholt vádakkal, megrendezett tárgyalásokon ítéltek halálra és végeztek ki. A törvényszék három másik, kisebb ügyben is vádat emelt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!