Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Meghalt a szaúd-arábiai uralkodó

2005.08.01. 14:10
Hétfő reggel elhunyt Fahd bin Abdel-Aziz, Szaúd-Arábia királya, az ország miniszterelnöke. A 82 vagy 83 éves uralkodót tíz éve szélütés érte, az uralkodói jogkörök nagy részét akkor Fahd féltestvére vette át. Abdallah trónörökös uralomra jutásával nem várható nagyobb változás Szaúd-Arábia politikájában.

Kedden temetik Rijádban a hétfőn reggel meghalt Fahd bin Abdel-Aziz királyt, Szaúd-Arábia uralkodóját, jelentették hírügynökségek a királyi családhoz közel álló körökre, illetve a rijádi Fejszál kórház orvosaira hivatkozva.

"Mély gyáasszal és szomorúsággal"


Egy 2002 nyarán készült kép az uralkodóról (Fotó: EPA)

A királyt, aki 82 vagy 83 éves volt, hétfőn reggel érte a halál. Május végén szállították kórházba heveny tüdőgyulladással és magas lázzal. Egészségi állapota meglehetősen törékeny volt, cukorbetegségben szenvedett, erős dohányos volt, 1995-ben szélütés érte; ennek nyomán az uralkodói jogkörök nagy részét Abdallah trónörökös, Fahd féltestvére vette át.

A szaúdi televízióban délelőtt beolvasott hivatalos közlemény megerősítette a kórházi forrásokból származó értesülést. Eszerint "a királyi udvar mély gyásszal és szomorúsággal értesült az (iszlám) szent helyeinek őrzője, Fahd király betegség miatt bekövetkezet haláláról". Az uralmat és a királyi jogköröket Abdallah trónörökös vette át.

A király 1982-ben foglalta el a szaúdi trónt, uralkodása alatt országa a korábbinál is közelebb került két szövetségeséhez, az Egyesült Királysághoz és az Egyesült Államokhoz. Fiatalkorában igazi playboyként viselkedett, emlékeztet a BBC. Híres volt nőügyeiről, ivászatairól és szerencsejáték-szenvedélyéről. Egyszer egy éjszaka alatt hatmillió dollárt vesztett el egy monte-carlói kaszinóban.

A világ egyik leggazdagabb embere volt

#alt#
A király idén februárban Schröder német kancellárral tárgyal (Fotó: EPA)
Elődeihez, Háledhez, Fejszálhoz és Szaúdhoz hasonlóan Fahd is az államalapító Abdel-Aziz Ibn Szaúd (1880-1953) fia volt. Féltestvére, Abdallah herceg a monarchiát megalapító Abdel-Azíz 13. fia, anyai ágon a szíriai Dzsiluvi nemzetségből származik (anyjának ő az egyetlen fiú leszármazottja). Apjának 145 felesége és 37 gyermeke volt. Fahd király is több alkalommal nősült, a pontos számot azonban senki sem tudja.

Háled halála után 1982-ben lépett a vahhábita királyság trónjára. Rijádra - a nyugati szövetség ellenére - nagy nyomás nehezedik azóta, hogy kiderült: a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrormerényletek 19 végrehajtója közül 15 szaúdi állampolgár volt. A királyság annak gyanújába keveredett, hogy elősegíti a nemzetközi terrorizmust. Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet feje maga is szaúd-arábiai származású.

Szaúd-Arábia rendelkezik a Föld legnagyobb ismert kőolaj-készletével, az elhunyt uralkodó a világ egyik leggazdagabb embere volt: magánvagyonát 48 milliárd euróra taksálják. Rijádi forrás szerint Fahd halála után sem lesz változás a királyság olajpolitikájában, amelynek célja a világpiac bőséges ellátása és az árak stabil szinten tartása.

Nem várható változás


A trónörökös Abdullah kéz a kézben Bush elnökkel (Fotó:EPA)

Rijádi diplomaták szerint az 1924-ben született Abdallah uralkodása alatt nem várhatók nagyobb változások sem Szaúd-Arábia külpolitikájában, sem pedig olajpolitikájában, miután trónörökösként már tíz éve ő vitte a napi ügyeket Fahd király agyvérzése után.

Bár inkább tekintik arab nacionalistának, mint Amerika-barát bátyját, Abdallah igyekezett szeptember 11-e után helyrehozni Rijád és Washington kapcsolatait. Amikor az al-Kaida öngyilkos merénylői 2003-ban olyan támadássorozatot indítottak, amelynek célja a királyi ház megdöntése s a "hitetlen" Nyugattal való kapcsolatok megszakítása volt, Abdallah példa nélküli hajtóvadászatot indított a terroristák ellen.

Szaúd-Arábia a fő kiinduló bázisa volt az 1991-es öbölháborúnak, amely megszabadította Kuvaitot az iraki megszállástól, 12 évvel később Abdallah nyíltan ellenezte az Irak elleni inváziót. Továbbra is a királyság 1932-es alapításáig visszanyúló amerikai-szaúdi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta, a trónörökös nyilvánosan bírálta az Izraelnek nyújtott washingtoni támogatást.

Elhalasztják az arab csúcsot
Néhány nappal elhalasztják a szerdára tervezett sarm-es-sejki arab csúcsot Fahd szaúdi király halála miatt, jelentette be hétfőn a találkozó tervezett helyszínén Amr Músza, az Arab Liga főtitkára. Músza közölte, hogy az arab államfőknek így alkalmuk lesz részt venni a szaúdi uralkodó temetésén. A csúcs résztvevői közben máris konzultációk kezdtek az új időpont kitűzésére.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a múlt héten hívta össze a rendkívüli arab csúcsot a sarm-es-sejki, csaknem kilencven halálos áldozatot követelő terrormerényleteket követően. A tanácskozáson napirendre kerül az izraeli-palesztin válság és Irak is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!