Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt a szaúd-arábiai uralkodó

2005.08.01. 14:10
Hétfő reggel elhunyt Fahd bin Abdel-Aziz, Szaúd-Arábia királya, az ország miniszterelnöke. A 82 vagy 83 éves uralkodót tíz éve szélütés érte, az uralkodói jogkörök nagy részét akkor Fahd féltestvére vette át. Abdallah trónörökös uralomra jutásával nem várható nagyobb változás Szaúd-Arábia politikájában.

Kedden temetik Rijádban a hétfőn reggel meghalt Fahd bin Abdel-Aziz királyt, Szaúd-Arábia uralkodóját, jelentették hírügynökségek a királyi családhoz közel álló körökre, illetve a rijádi Fejszál kórház orvosaira hivatkozva.

"Mély gyáasszal és szomorúsággal"


Egy 2002 nyarán készült kép az uralkodóról (Fotó: EPA)

A királyt, aki 82 vagy 83 éves volt, hétfőn reggel érte a halál. Május végén szállították kórházba heveny tüdőgyulladással és magas lázzal. Egészségi állapota meglehetősen törékeny volt, cukorbetegségben szenvedett, erős dohányos volt, 1995-ben szélütés érte; ennek nyomán az uralkodói jogkörök nagy részét Abdallah trónörökös, Fahd féltestvére vette át.

A szaúdi televízióban délelőtt beolvasott hivatalos közlemény megerősítette a kórházi forrásokból származó értesülést. Eszerint "a királyi udvar mély gyásszal és szomorúsággal értesült az (iszlám) szent helyeinek őrzője, Fahd király betegség miatt bekövetkezet haláláról". Az uralmat és a királyi jogköröket Abdallah trónörökös vette át.

A király 1982-ben foglalta el a szaúdi trónt, uralkodása alatt országa a korábbinál is közelebb került két szövetségeséhez, az Egyesült Királysághoz és az Egyesült Államokhoz. Fiatalkorában igazi playboyként viselkedett, emlékeztet a BBC. Híres volt nőügyeiről, ivászatairól és szerencsejáték-szenvedélyéről. Egyszer egy éjszaka alatt hatmillió dollárt vesztett el egy monte-carlói kaszinóban.

A világ egyik leggazdagabb embere volt

#alt#
A király idén februárban Schröder német kancellárral tárgyal (Fotó: EPA)
Elődeihez, Háledhez, Fejszálhoz és Szaúdhoz hasonlóan Fahd is az államalapító Abdel-Aziz Ibn Szaúd (1880-1953) fia volt. Féltestvére, Abdallah herceg a monarchiát megalapító Abdel-Azíz 13. fia, anyai ágon a szíriai Dzsiluvi nemzetségből származik (anyjának ő az egyetlen fiú leszármazottja). Apjának 145 felesége és 37 gyermeke volt. Fahd király is több alkalommal nősült, a pontos számot azonban senki sem tudja.

Háled halála után 1982-ben lépett a vahhábita királyság trónjára. Rijádra - a nyugati szövetség ellenére - nagy nyomás nehezedik azóta, hogy kiderült: a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrormerényletek 19 végrehajtója közül 15 szaúdi állampolgár volt. A királyság annak gyanújába keveredett, hogy elősegíti a nemzetközi terrorizmust. Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet feje maga is szaúd-arábiai származású.

Szaúd-Arábia rendelkezik a Föld legnagyobb ismert kőolaj-készletével, az elhunyt uralkodó a világ egyik leggazdagabb embere volt: magánvagyonát 48 milliárd euróra taksálják. Rijádi forrás szerint Fahd halála után sem lesz változás a királyság olajpolitikájában, amelynek célja a világpiac bőséges ellátása és az árak stabil szinten tartása.

Nem várható változás


A trónörökös Abdullah kéz a kézben Bush elnökkel (Fotó:EPA)

Rijádi diplomaták szerint az 1924-ben született Abdallah uralkodása alatt nem várhatók nagyobb változások sem Szaúd-Arábia külpolitikájában, sem pedig olajpolitikájában, miután trónörökösként már tíz éve ő vitte a napi ügyeket Fahd király agyvérzése után.

Bár inkább tekintik arab nacionalistának, mint Amerika-barát bátyját, Abdallah igyekezett szeptember 11-e után helyrehozni Rijád és Washington kapcsolatait. Amikor az al-Kaida öngyilkos merénylői 2003-ban olyan támadássorozatot indítottak, amelynek célja a királyi ház megdöntése s a "hitetlen" Nyugattal való kapcsolatok megszakítása volt, Abdallah példa nélküli hajtóvadászatot indított a terroristák ellen.

Szaúd-Arábia a fő kiinduló bázisa volt az 1991-es öbölháborúnak, amely megszabadította Kuvaitot az iraki megszállástól, 12 évvel később Abdallah nyíltan ellenezte az Irak elleni inváziót. Továbbra is a királyság 1932-es alapításáig visszanyúló amerikai-szaúdi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta, a trónörökös nyilvánosan bírálta az Izraelnek nyújtott washingtoni támogatást.

Elhalasztják az arab csúcsot
Néhány nappal elhalasztják a szerdára tervezett sarm-es-sejki arab csúcsot Fahd szaúdi király halála miatt, jelentette be hétfőn a találkozó tervezett helyszínén Amr Músza, az Arab Liga főtitkára. Músza közölte, hogy az arab államfőknek így alkalmuk lesz részt venni a szaúdi uralkodó temetésén. A csúcs résztvevői közben máris konzultációk kezdtek az új időpont kitűzésére.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a múlt héten hívta össze a rendkívüli arab csúcsot a sarm-es-sejki, csaknem kilencven halálos áldozatot követelő terrormerényleteket követően. A tanácskozáson napirendre kerül az izraeli-palesztin válság és Irak is.