Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Drágult az olaj a szaúdi király halála miatt

2005.08.01. 10:01
Nyugtalanul reagált az olajpiac Szaúd-Arábia uralkodójának halálára. Fahd király halálának hírére 50 centtel drágult a kőolaj.
Több mint 50 centtel lett drágább az olaj arra a hírre, hogy meghalt Fahd király, Szaúd-Arábia uralkodója - írja a Reuters. A kőolaj ára 61 dollár fülé emelkedett, ez három hete a legmagasabb ár. Szaúd-Arábia a világ legnagyobb kőolaj-exportáló országa.

A kőolaj világpiaci ára egy dollárral marad el az eddigi rekordtól. Az eddigi legmagasabb ár 62,1 dollár volt. A Reuters szerint a szaúdi állami televízió adását megszakítva a Koránból kezdett el idézni, ez nyugati diplomaták szerint azt jelenti, hogy meghalt az uralkodó. Az állami televízió később megerősítette Fahd király halálát, és féltestvérét, Abdullah herceget nevezte meg, mint a következő királyt.

"Biztos vagyok benne, hogy nem változik Szaúd-Arábia olajpolitikája" - nyilatkozták a Reutersnek szaúdi magasrangú diplomaták.

Szaúd-Arábiában tavasszal bejelentették, hogy 50 milliárd dollárt ruháznak be a termelőkapacitás növelésébe, az évtized végére napi 12,5 millió hordósra a mostani napi 9,5 millió hordós kapacitásról. Ennél is hosszabb távon Szaúd-Arábia napi 15 millió hordós kitermelő kapacitást tervez. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) belül jelenleg egyedül Szaúd-Arábia tudná növelni kitermelését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!