Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drágult az olaj a szaúdi király halála miatt

2005.08.01. 10:01
Nyugtalanul reagált az olajpiac Szaúd-Arábia uralkodójának halálára. Fahd király halálának hírére 50 centtel drágult a kőolaj.
Több mint 50 centtel lett drágább az olaj arra a hírre, hogy meghalt Fahd király, Szaúd-Arábia uralkodója - írja a Reuters. A kőolaj ára 61 dollár fülé emelkedett, ez három hete a legmagasabb ár. Szaúd-Arábia a világ legnagyobb kőolaj-exportáló országa.

A kőolaj világpiaci ára egy dollárral marad el az eddigi rekordtól. Az eddigi legmagasabb ár 62,1 dollár volt. A Reuters szerint a szaúdi állami televízió adását megszakítva a Koránból kezdett el idézni, ez nyugati diplomaták szerint azt jelenti, hogy meghalt az uralkodó. Az állami televízió később megerősítette Fahd király halálát, és féltestvérét, Abdullah herceget nevezte meg, mint a következő királyt.

"Biztos vagyok benne, hogy nem változik Szaúd-Arábia olajpolitikája" - nyilatkozták a Reutersnek szaúdi magasrangú diplomaták.

Szaúd-Arábiában tavasszal bejelentették, hogy 50 milliárd dollárt ruháznak be a termelőkapacitás növelésébe, az évtized végére napi 12,5 millió hordósra a mostani napi 9,5 millió hordós kapacitásról. Ennél is hosszabb távon Szaúd-Arábia napi 15 millió hordós kitermelő kapacitást tervez. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) belül jelenleg egyedül Szaúd-Arábia tudná növelni kitermelését.