Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kitiltanák a brit köztisztviselői karból a szélsőjobb híveit

2004.09.19. 12:59
A köztisztviselőknek nyilatkozniuk kellene arról, hogy tagjai-e a neonácinak minősített Brit Nemzeti Pártnak. Ha igen, az összeegyeztethetetlen a köztisztviselői munkával.
A brit kormány törvényt készít elő, amely kitiltaná a köztisztviselői karból a legnagyobb brit szélsőjobboldal párt tagjait - írta a The Sunday Times. A vezető vasárnapi brit lap által látott belső belügyminisztériumi tervezetek szerint a törvényesen bejegyzett, a kormány több tagja által azonban többször és nyilvánosan neonácinak minősített Brit Nemzeti Párt (BNP) aktivistái a jövőben nem dolgozhatnának az állami közigazgatási testületben, a Civil Service-ben.

Nem összeegyeztethető

A The Sunday Times szerint ez lenne az első eset Nagy-Britanniában arra, hogy bármely legális politikai párt tagjait eltiltanák a közigazgatási munkától. A jelenlegi szabályozás szerint bármely törvényes politikai szerveződés tagjai dolgozhatnak a köztisztviselői karban, ha párttagságuk nem befolyásolja munkavégzésüket.

A tervezet szerint a köztisztviselőknek nyilatkozniuk kellene arról, hogy tagjai-e a Brit Nemzeti Pártnak. Akik felfedik BNP-tagságukat, azokkal közölni fogják, hogy ez nem összeegyeztethető a köztisztviselői munkájukat szabályozó követelményekkel. A javaslat szerint az is felmondási indok lenne, ha a Civil Service valamely tagja megtagadná a válaszadást a BNP-tagságra vonatkozó kérdésre.

A BNP tagjaira vonatkozó foglalkoztatási tilalom tervét a cikk szerint támogatják a kormány tagjai. Peter Hain, az alsóház vezére - a kormánypárti frakcióvezetőéhez hasonló, de annál jóval szélesebb jogkörű, kabinettagsággal járó sajátos angol parlamenti tisztség viselője - a minap azt mondta, a "rasszista és neonáci elveket valló" BNP-tagok szerinte nem alkalmasak semmiféle állami szolgálatra. David Blunkett belügyminiszter pedig már tavaly kijelentette, ellenzi, hogy a Brit Nemzeti Párt tagjai a rendőrségben szolgálhassanak - írta a The Sunday Times.

Veszélyes precedens

A köztisztviselői kar szakszervezetei a lapnak megerősítették, hogy a kormány már konzultált is velük a BNP-tagokra vonatkozó foglalkoztatási tilalomról. Charles Cochrane, az 550 ezer brit köztisztviselő közül 400 ezret képviselő szakmai szakszervezeti szövetség elnöke szerint "megkerülhetetlen logika diktálja" a tilalom bevezetését.

A The Sunday Times kommentárja szerint azonban "bármilyen visszataszító párt is a BNP", a tilalommal a kormány veszélyes precedenst teremtene, lehetőséget adva más jövőbeni kormányoknak arra, hogy bármilyen, nekik nem tetsző politikai párt tagjait kitiltsák a közszolgálatból. A kormányzó Munkáspártnak politikai eszközökkel, és nem törvényi tilalommal kell vereséget mérnie a BNP-re - áll a brit lap szerkesztőségi cikkében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?