Friderika
13 °C
29 °C

Kitiltanák a brit köztisztviselői karból a szélsőjobb híveit

2004.09.19. 12:59
A köztisztviselőknek nyilatkozniuk kellene arról, hogy tagjai-e a neonácinak minősített Brit Nemzeti Pártnak. Ha igen, az összeegyeztethetetlen a köztisztviselői munkával.
A brit kormány törvényt készít elő, amely kitiltaná a köztisztviselői karból a legnagyobb brit szélsőjobboldal párt tagjait - írta a The Sunday Times. A vezető vasárnapi brit lap által látott belső belügyminisztériumi tervezetek szerint a törvényesen bejegyzett, a kormány több tagja által azonban többször és nyilvánosan neonácinak minősített Brit Nemzeti Párt (BNP) aktivistái a jövőben nem dolgozhatnának az állami közigazgatási testületben, a Civil Service-ben.

Nem összeegyeztethető

A The Sunday Times szerint ez lenne az első eset Nagy-Britanniában arra, hogy bármely legális politikai párt tagjait eltiltanák a közigazgatási munkától. A jelenlegi szabályozás szerint bármely törvényes politikai szerveződés tagjai dolgozhatnak a köztisztviselői karban, ha párttagságuk nem befolyásolja munkavégzésüket.

A tervezet szerint a köztisztviselőknek nyilatkozniuk kellene arról, hogy tagjai-e a Brit Nemzeti Pártnak. Akik felfedik BNP-tagságukat, azokkal közölni fogják, hogy ez nem összeegyeztethető a köztisztviselői munkájukat szabályozó követelményekkel. A javaslat szerint az is felmondási indok lenne, ha a Civil Service valamely tagja megtagadná a válaszadást a BNP-tagságra vonatkozó kérdésre.

A BNP tagjaira vonatkozó foglalkoztatási tilalom tervét a cikk szerint támogatják a kormány tagjai. Peter Hain, az alsóház vezére - a kormánypárti frakcióvezetőéhez hasonló, de annál jóval szélesebb jogkörű, kabinettagsággal járó sajátos angol parlamenti tisztség viselője - a minap azt mondta, a "rasszista és neonáci elveket valló" BNP-tagok szerinte nem alkalmasak semmiféle állami szolgálatra. David Blunkett belügyminiszter pedig már tavaly kijelentette, ellenzi, hogy a Brit Nemzeti Párt tagjai a rendőrségben szolgálhassanak - írta a The Sunday Times.

Veszélyes precedens

A köztisztviselői kar szakszervezetei a lapnak megerősítették, hogy a kormány már konzultált is velük a BNP-tagokra vonatkozó foglalkoztatási tilalomról. Charles Cochrane, az 550 ezer brit köztisztviselő közül 400 ezret képviselő szakmai szakszervezeti szövetség elnöke szerint "megkerülhetetlen logika diktálja" a tilalom bevezetését.

A The Sunday Times kommentárja szerint azonban "bármilyen visszataszító párt is a BNP", a tilalommal a kormány veszélyes precedenst teremtene, lehetőséget adva más jövőbeni kormányoknak arra, hogy bármilyen, nekik nem tetsző politikai párt tagjait kitiltsák a közszolgálatból. A kormányzó Munkáspártnak politikai eszközökkel, és nem törvényi tilalommal kell vereséget mérnie a BNP-re - áll a brit lap szerkesztőségi cikkében.