A szemben álló felek

2003.03.20. 05:38
Bár Irak az egyik legerősebb katonai hatalom a Közel-Kelet térségében, szakértők szerint semmi esélye az amerikaiakkal szemben.
Az 1991-es Öböl-háborúban elszenvedett veresége ellenére Irak maradt az egyik legnagyobb katonai hatalom a Közel-Kelet térségében. Mindazok ellenére, hogy erejét aláásta a több mint egy évtizeden keresztül fenntartott fegyverembargó és az amerikai-brit közös bombázások. Számszerű fölénye ellenére a régióban - a katonai szakértők szerint - Iraknak semmi esélye az Egyesült Államokkal szemben.

Az iraki hagyományos haderőről bővebben itt olvashat.

"Irak képtelen korszerűsíteni egyszerű, idejétmúlt, de nagy létszámú hadseregét. Számos alakulata bizonytalan készenlétű és nehezen tartható fenn hadrafoghatóságuk" - állapította meg 2002-ben a Centre for Strategic and International Studies (CSIS), a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Központja.

Irak tömegpusztító fegyvereiről itt olvashat.

Még több fegyver USA Irak
Fegyveres erők
a térségben
211 000

435 000

Tankok
a térségben
429

M1 Abrams
2 600

T-72
T-55
Harci repülőgépek
a térségben
500

F-14 Tomcat
F-18 Hornet
B-52
B-1B Lancer
2-300

MiG-21
MiG-23
Mirage F1
Katonai kiadások
343 milliárd $

1,4 milliárd $

Meglehetősen nehéz helyzetből veheti fel a küzdelmet az amerikai gépekkel az iraki hadsereg - mondta Kositzky Attila, a magyar légierő volt parancsnoka az MTI-nek. Mint mondta: a bagdadi kormányzat ugyan folyamatosan tett lépéseket az Öböl-háborúban szétzilált légvédelmi rendszerének helyreállítására, de ez idő alatt az Amerikai Egyesült Államok felderítőgépekről folyamatosan figyelemmel kísérte ezt a tevékenységet.

Ennek nyomán - a frekvencia- és objektum-felderítés eredményeként - az amerikai haderő pontos adatokkal rendelkezik Irak katonai lehetőségeiről, így, ha megkezdik a kommunikációs és felderítőrendszer használatát, az amerikai egységek bármikor zavarhatják vagy megsemmisíthetik azokat.

A légierő volt főnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban amerikai és brit gépek több alkalommal mértek csapást vezetési pontokra, mobil radarállomásokra, légvédelmi ütegekre iraki területen. Kositzky Attila utalt arra, a harci gépek gyakran úgy repülnek kötelékben, hogy egyesek csapást mérnek, míg mások légi felderítést végeznek, így folyamatosan friss információkat nyerhetnek a parancsnokok.

Mint mondta, az amerikai légierő a háború idején "nagyban csökkenteni tudja az élőerő-veszteséget". Utalt arra, hogy a 12 évvel ezelőtti háborúban e fegyvernem tevékenységének volt köszönhető, hogy a szárazföldi egységek csak kevés katonát vesztettek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 1999-ben Jugoszlávia bombázásakor csak légitámadásokkal, a szárazföldi erők bevetése nélkül sikerült győzelmet aratni, ami nem jellemző a hadviselés történetében.  • Tippek
  • Árfolyam