16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Ellenállás a győzelemig

2000.05.19. 16:09
Újra ijesztő események sora zajlik déli szomszédunknál Szerbiában. A két napja tartó polgári engedetlenség és a felerősödött tüntetési hullám megint erőszakot hozott az amúgy sem békés belgrádi utcákra. A nemzetközi sajtó arról cikkezik, hogy a Milosevics rezsimre forró nyár vár (már ha megéli), hiszen a lassan már több éve tartó ellenzéki törekvéseket újra polgárok tízezrei támogatják.
A tegnapi tüntetésen senkit sem kíméltek a szerb rendőrök
A diktatórikus uralmat gyakorló Szerb Szocialista Párt (SPS) és hű csatlósai az ország teljes tönkretétele után attól sem riadnak vissza, hogy polgárháborút robbantsanak ki saját polgáraik között. A Daily Telegraph egyenesen arról cikkezik, hogy egyes Dél-Szerbiai városok lakói a forradalom határán vannak már. Az Ellenállás (Otpor) társadalmi mozgalom egyre törekvő népszerűsége pedig komoly fejtörést okoz Szlobodan Milosevicsnek.

Pedig az 1998 októberében alakult társadalmi szervezetnek sokáig nem volt meghatározó ereje a szerb politikai életben. Hogy pontosan mit takar az Otpor, azt csak kevesen tudják. A vezetőket és hierarchikus felépítést nélkülöző csoportosulást egy Ellenállási Tanács vezeti (egy öreg gárdához lehetne hasonlítani legjobban)

Az ökölbe szorított kéz a harc és az ellenállás jelképévé vált a Milosevics rezsimmel szemben

Az aktivisták többsége egyetemista, ehhez egy idő után csatlakoztak a polgárok és egyes ellenzéki pártok, hogy a végén egy hatalmas kormányellenes mozgalommá bontakozzon ki az egész kezdeményezés. Az ökölbe szorított kéz pedig az első olyan tömeges szimbólum a vörös csillag után aminek újra vezető ereje van az emberek között.

Szerbia szép lassan elveszti a fejét

A két napja tartó zavargásokban legalább kétszázan megsérültek, a karhatalom pedig nem válogat a brutalitás eszközeiben. A gumibothoz és könnygázhoz szokott ,,veterán" tüntetőket most sokkbombákkal és gumilövedékekkel trenírozzák az újabb összecsapásokig. A koszovói tisztogatásban részt vett speciális rendőr dzsipek pedig többször a tömeg közé hajtottak. Azok pedig akiket az utcán elfognak vagy előállítanak, kegyetlenül elverik a rendőrök.

Apait-anyait beleadnak a fiúk
Több szerbiai nagyvárosban is tartottak hasonló megmozdulásokat, így Novi Sad, Nis, Kraguljevác és Pancsova városokban is, de összecsapásokról nem érkeztek hírek. Ennek ellenére az egész országban óránként tartóztatnak le ismert aktivistákat, újságírókat és a ,,rendszerre veszélyes elemeket".

Közben Vuk Draskovics a Szerb Megújhódási Mozgalom vezetője (SPO) külföldi politikusokkal tárgyal ismeretlen helyen (egyesek szerint Montenegróban). A Glas Javnosti újság információi szerint a találkozót teljes titoktartás övezi, nehogy Milosevics rendőrsége lecsapjon rájuk.

Egyesek szerint az EBESZ megfigyelők segítségét kérik a rendkívüli választások lebonyolítására. Közben a kormány külföldi ellenségről prédikál és az Ellenállást a NATO meghosszabbított karjaként aposztrofálja, most már 100 százalékig ellenőrzött médiában.

A csütörtök esti tüntetésen, amelyet a Studio B független televízió bezárása miatt tartott a városi ellenzék, újból rendőri erőszakkal zárult. A békésnek indult tüntetésen Vojiszláv Mihajlovity Belgrád polgármestere felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy ne tegyék meg a szokásos sétájukat ennek ellenére sokan nem figyeltek a város első emberének intő szavaira. A séta során egy kb. 50 fős tömeg molotov koktélokkal és kövekkel támadt a kivezényelt rendőrökre.

Belgrádi utcakép május 18-án
A két órán át tartó utcai harcokban a rendőrség sorra zúzta szét a nagyobb csoportosulásokat, a városházára például 200 újságíró, tüntető és ellenzéki politikus menekült a karhatalom haragja elől. A rendőrök betörtek az épületbe de parancsra visszahúzódtak, a teljesen megfélemlített emberek a belgrádi rendőrkapitány garanciája mellett távozhattak este tíz után.

Pénteken délelőtt az ellenzéki pártok politikusai találkoztak, hogy megvitassák a történteket. Közben a rendőrség az összes fővárosba vezető utat ellenőrzi, és folyamatosan növeli erőit a belváros pontjain. Az egyetemisták eközben a Belgrádi Filozófiai egyetem közelében gyülekeztek a déli órákra meghirdetett tüntetéshez. A demonstráció elmaradt mivel a rendőri erők hatalmas mérete elriasztotta a civileket.

Nem kell sokat várni a következő demonstrációra, hiszen az ellenzék ma este hét órára hirdette meg az újabb tüntetését.  • Tippek
  • Bankszámla