Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Négy halott a damaszkuszi összecsapásban

2004.04.28. 09:10
Négy halottja van a kedd esti damaszkuszi tűzharcnak. Az összecsapás egy autóba rejtett pokolgép felrobbantása után tört ki. A merényletet egy az ENSZ által elhagyott irodánál követték el, a főváros diplomáciai negyedében.
Négy ember vesztette életét a szíriai főváros diplomáciai negyedében kedden elkövetett terrortámadásban - jelentette az MTI damaszkuszi kormányzati forrásokra hivatkozva. A Sana szír hírügynökségnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselő szerint két támadó, egy rendőr és egy járókelő vesztette életét a terroristák és a rendőrök között kitört tűzharcban.

A Sana hírügynökség jelentése szerint a hatóságok egy titkos fegyverraktárra bukkantak Damaszkusz közelében. A hatóságok szerint a raktár a keddi támadást elkövető csoporté volt.

Robbantás, tűzpárbaj

A támadást a tisztviselő szerint négyen hajtották végre. A terroristák autóba rejtett pokolgépet robbantottak egy jelenleg elhagyott ENSZ-épület közelében. A biztonsági erők ezután körülvették a fegyvereseket és tűzpárbajt vívtak velük. A támadók megpróbáltak gépkocsin elmenekülni és kézigránátokat dobtak a rendfenntartókra.

A szíriai hatóságok korábban is "terrorista bandával" vívott összecsapásról beszéltek, de hangsúlyozták, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. A támadók kilétéről részleteket akkor sem fedtek fel. Szemtanúk pedig néha egymásnak ellentmondó részleteket meséltek a történtekről.

Félreértés a népnyelv miatt

Az ENSZ egyik szóvivője közölte, hogy a világszervezet által jelenleg Damaszkuszban használt irodákat nem érte támadás és minden munkatársuk épségben van. Előzőleg diplomáciai források egy ENSZ-iroda felgyújtásáról számoltak be. A szóvivő szerint a félreértést az okozhatta, hogy a helyi lakosok továbbra is ENSZ-irodaként emlegetik azt az épületet, amelyet korábban a szíriai-izraeli határra vezényelt, csapatszétválasztást megfigyelő ENSZ-haderő (UNDOF) használt, de most üresen áll.