Választanak a szlovákok

2006.06.17. 08:39
Megkezdődtek a parlamenti választások Szlovákiában. Az új parlament öt, vagy ennél kevesebb, de elvben akár hét pártból is állhat. A közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb támogatottságra a legerősebb ellenzéki erő, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) számíthat.

Közel hatezer választóhelyiség nyitotta meg kapuját Szlovákiában szombaton reggel hét órakor. A választásra jogosult több mint 4 millió 200 ezer embernek arról kell döntenie, mely politikai pártok koalíciója kormányozza az országot a következő négy év során.

A választáson induló 21 párt megméretésére három hónappal a rendes idő előtt kerül sor. Mikulás Dzurinda hosszú ideje kisebbségben kormányzó koalíciós kabinetjéből ugyanis az év elején a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) kilépett, emiatt idő előtti választást kellett kiírni.

Tíz százalék a magyar pártnak

A legnagyobb, 30 százalék körüli támogatottsággal a legerősebb ellenzéki erő, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) indul. Mögötte 10 százalék fölötti előrejelzéssel a szintén ellenzéki Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS).

A közvélemény-kutatások szerint 10 százalékot meghaladó, holtversenyt mutató támogatottságra számíthat a kormányfő, Mikulás Dzurinda vezette kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS), és a legmegbízhatóbb választói bázissal bíró Magyar Koalíció Pártja (MKP).

Valószínű, hogy bár 10 százalék alatti eredménnyel, de visszaküzdi magát a parlamentbe a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS), és újra parlamenti párt lesz a KDH is.

Urnazárás szombat este

Kérdéses, elérik-e az 5 százalékos parlamenti küszöböt az előző pártállami rezsim közvetlen jogutódjának számító kommunisták (KSS), akik az előző, 2002-es választáson a rendszerváltás óta először szereztek parlamenti pozíciót. Hasonlóképpen kérdéses a Dzurindától régebben elszakadtakból szerveződött Szabad Fórum (SF) sorsa.

Valódi alkupozícióban egyedül a Smer tudhatja magát, de a választás végkifejletével kapcsolatos jóslatok példátlanul óvatosak, mert a várhatóan alacsony részvétel nyomán kiszámíthatatlan koalíciós szerkezetek jöhetnek létre. Az sem biztos, hogy feltétlenül a legjobb eredményt elérő párt kap megbízást kormányalakításra, mert az államfőnek jogában áll, hogy erre a leginkább koalícióképes erőket hatalmazza fel.

A választás egynapos, kampánycsend nincs. A szavazóhelyiségek este 10 órakor zárnak. Előzetes eredményekre már éjszaka lehet számítani, de a várhatóan nagyszámú, úgynevezett preferenciaszavazatok időigényes megszámlálása miatt a hivatalos eredményeket csak vasárnap délután hirdetik ki.  • Hírek
  • Támogatások