Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Megkezdődött az EU-népszavazás Szlovákiában

2003.05.16. 14:46
Szlovákiában pénteken délután kettőkor megkezdődött az ország EU-csatlakozásáról szóló népszavazás. Jóllehet az uniós tagságot népszerusítő kampány a referendumot megelőző tíz nap során igen felerősödött, a referendum érvénytelenségével kapcsolatos aggodalmakat csak mérsékelni lehetett, teljesen eloszlatni nem.
A választók pénteken este tízig, szombaton pedig reggel héttől délután kettőig mondhatnak igent vagy nemet a szavazólapokon feltett egyetlen kérdésre: "Akarja-e Ön, hogy a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagországa legyen?"

EU-kampány Európa-dal nélkül
A szlovák EU-kampány nem hivatalos himnusza lett volna Varga Miklós nyolcvanas évek végén sikeres slágere az Európa. A mindössze ötvenmillió koronából (300 millió forint) kivitelezett reklámhadjárat egyik legfontosabb eleme a vén Európáról és büszke nőről szóló dal szlovák verziója lett volna, melynek szövegét Peter Uličný írta. A szlovák kampányt szervező cégek, illetve a szlovák kormány illetékesei azonban nem keresték meg a jogtulajdonosokat a dal felhasználása előtt, ezért Varga Miklós letiltotta annak használatát.
Varga Miklós hangsúlyozta, hogy nem politikai indítékok motiválták, sőt kifejezetten örült, hogy valakinek eszébe jutott: a mű lassan húsz éves üzenete összecseng az Európai Unió elveivel. A szlovák kormány eljárása azonban Varga véleménye szerint ellentétes az unió eszmeiségével, hiszen egyszerűen figyelmen kívül hagyta a szerzői jogokat. Az ügy bonyolultsága miatt végül a szlovák kormány inkább elállt a dal felhasználásától.
Jelentős politikai üzenet

Az emberek döntő többsége feszült figyelemmel várja a vasárnap délelőttre ígért hivatalos eredményeket. Ezt az mutatja, hogy az előzetesen ismertté vált közvélemény-kutatások eredményei rendre kétharmados támogatottság körüli adatokat jeleztek. Kérdés azonban, elegendően mennek-e el szavazni?

A referendum csak akkor lesz érvényes, ha a jogosultak ötven százaléka, plusz egy fő leadja szavazatát. Igaz, a referendumnak ügydöntő ereje nincs, politikai üzenete azonban jelentős.

Érdektelenség

Az országban az eddigi népszavazások rendre eredménytelenek voltak. 1994-ben a privatizációban felhasznált pénzek eredetének vizsgálatát szorgalmazni hivatott népszavazás a 20 százalékos részvétel miatt bukott el. 1998-ban az energetika és gázipar privatizálása elleni céllal kieszközölt referendum 44,6 százalékos részvétel miatt hiúsult meg. 2000-ben az ellenzék idő előtti választásokat akart referendummal kieszközölni: a részvétel ekkor is csak 20,6 százalékos volt, a közvetlen elnökválasztás és az ország NATO-csatlakozása ügyében megrendezett 1997-es népszavazást pedig meghiúsultnak nyilvánították.

Ezzel együtt közvetlenül a mostani eseményt megelőző két nap során látszott a legbiztosabbnak, hogy ezúttal az emberek többsége voksolni fog és a referendum talán mégis érvényes lesz.