Klaudia
-4 °C
2 °C

Felbomlik a szlovák kormánykoalíció

2006.02.06. 19:23
Hétfő este megtörtént a kenyértörés: Dzurinda pártja bejelentette, hogy nem hajt fejet a Kereszténydemokrata Mozgalom követelése előtt, mivel nem hajlandó azonosulni a Vatikánnal megkötendő szerződés tervezetével. A KDH is közölte, hogy a történtek miatt elszánta magát a kilépésre.

Felbomlik a szlovák kormánykoalíció, mert a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hétfőn este bejelentette: kilép a kormányból. Pavol Hrusovsky kereszténydemokrata házelnök már a hét végén jelezte: ha a kormány szerdán nem szentesíti a Vatikánnal megkötendő, a lelkiismereti aggályoknak helyet adó egyezményt, akkor a KDH kilép a koalícióból.

Kenyértörés

Mikulás Dzurinda miniszterelnök pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) nem hajlandó azonosulni a Vatikánnal megkötendő szerződés tervezetével. A Szentszék, a szlovák keresztény egyházak és a kormánypárti KDH hosszú ideje olyan egyezmény szentesítését szorgalmazza, amely megengedhetővé tenné, hogy Szlovákiában az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzete lelkiismereti aggályokra hivatkozva megtagadja az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítésben való részvételt.

A szerződés megkötéséhez ragaszkodó KDH régen fenyegetőzik a koalícióból való kilépéssel, de eddig senki sem vette komolyan. Hétfő este megtörtént a kenyértörés: Dzurinda (szintén keresztény) pártja bejelentette, hogy nem hajt fejet a KDH követelése előtt, mire a KDH is közölte, hogy a történtek miatt elszánta magát a kilépésre.

Ingatag koalíció

Mikulás Dzurinda 2002-ben felállt második kormánya kezdetektől igen csak törékenynek bizonyult, mégis súlyos koalíciós válságok sorozatát tudta eddig túlélni. Az eredetileg négypárti koalíció nyár óta igen csak rendhagyó szerkezetet mutat, hiszen a kormányból távoznia kellett a liberális erőt megjelenítő Új Polgári Szövetség (ANO) elnökének, a politikában csúfos kudarcot vallott egykori médiamágnásnak, Pavol Rusko gazdasági miniszternek, akinek a pártja kettészakadt, ám a tőle elhatárolódott három miniszter tovább maradt a kormányban, pártot azonban egyelőre nem jelenítenek meg.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) is többször fenyegetőzött kilépéssel, de mindig maradt a koalícióban. A most előállt válságra reagálva Bugár Béla, az MKP elnöke azt mondta: pártja nem tud örülni az előállt helyzetnek, amelybe a koalíciós partnerei juttatták, de az MKP minden erővel küzdeni kíván azért, hogy elejét lehessen venni az alkotmányos válságnak.