Géza
-11 °C
-4 °C

Uniós figyelmeztetés Szlovákiának

2003.03.12. 09:43
Az EU figyelmeztette Szlovákiát: májusig eleget kell tennie a csatlakozási tárgyalások során vállalt összes kötelezettségének. Szlovákiában nem tulajdonítanak túlzott jelentőséget a figyelmeztetésnek, viszont sokan aggódnak amiatt, hogy még mindig nem startolt a május közepére tervezett népszavazás kampánya.
Szlovákia európai uniós figyelmeztetésben részesült amiatt, hogy nem sikerült eleget tennie néhány, a csatlakozási egyeztetések idején vállalt kötelezettségének. Az országnak fel kell zárkóznia a regionális politika területén, pótolnivalója van a szerkezeti alapok koordinációjában, a törvények harmonizálásában, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmét illetően is.

Az Európai Bizottság azt kérte Szlovákiától, hogy a hiányosságokat májusig igyekezzék megszüntetni, májusban ugyanis a bizottság elkezdi az ország csatlakozását megelőző utolsó értékelő jelentés elkészítését. Szlovákia tavaly decemberben zárta le a csatlakozási tárgyalásokat, s további kilenc országgal együtt 2004-ben csatlakozik az EU-hoz.

Hiányos EU-ismeretek

Brüsszelben úgy gondolják, a reformok legfontosabb területe egy országos fejlesztési program kidolgozása, valamint az, hogy az EU-támogatások átlátható és hatékony kezelését ellátó központi és területi intézményekben megfelelő számú és képzettségű személyzetet dolgozzon. - A más tagjelölt országokkal szemben megfogalmazott kifogások sokkal súlyosabbak, mint Szlovákia esetében - értékelt Jan Figel, Szlovákia uniós főtárgyalója, ugyanakkor rámutatott, hogy a kormány még mindig nem kezdte el a csatlakozással kapcsolatos népszavazást megelőző kampányt.

Népszavazás májusban

Szlovákiában május 16-17-én járulnának szavazóurnák elé a választópolgárok. A szlovák statisztikai hivatal jelentése szerint a szlovákok kétötöde úgy véli, komoly hiányosságok vannak az EU-tagsággal kapcsolatos állampolgári tájékoztatás terén, ennek ellenére a polgárok többsége támogatja a csatlakozást.