Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Az EU támogatja a szélessávot

2003.03.06. 11:22
Az Európai Unió brüsszeli bizottsága nem tekinti a versenyszabályokba ütközőnek, ha a tagállamok kormányai pénzügyi segítséget nyújtanak a szélessávú internetes hálózatok kiépítéséhez, sőt kész az EU strukturális alapjaiból is támogatni az ilyen beruházásokat az elmaradottabb régiókban.
Ez Magyarország számára is fontos lehet, mivel az EU-alapokból elérhető támogatások kritériuma alapján Budapestet leszámítva az ország egésze az elmaradott régiók táborába tartozik. Kérdés persze, hogy a csatlakozáskor mely időszak statisztikáit veszik majd figyelembe.

A brüsszeli bizottság állásfoglalása azokból a levelekből derül ki, amelyeket a francia kormány város- és vidékfejlesztési államtitkára, Jean-Paul Delevoye kapott a bizottság két tagjától, a versenyügyekért felelős Mario Montitól és a regionális fejlesztést felügyelő Michel Barnier-től. A Financial Times értesülése szerint Monti közölte Párizzsal, hogy bizonyos feltételek mellett összeegyeztethető az állami támogatásokra vonatkozó EU-szabályozással, ha a kormány finanszírozza a szélessávú internetes hálózatok létrehozását a szegényebb területeken. Monti szóvivője ezt úgy konkretizálta, hogy az új hálózatokhoz versenyképes árakon hozzáférést kell biztosítani valamennyi szolgáltató számára.

Szélessáv állami pénzből

Az engedékeny brüsszeli hozzáállás a lap szerint más kormányokat is arra fog ösztönözni, hogy beszálljanak a nagy sebességű hálózatok kialakításába. Ez a leendő felhasználókon kívül a távközlési eszközöket gyártó vállalatoknak is jó hír, mivel ők az utóbbi időben igencsak megszenvedték a beruházások visszaesését.

A Barnier által írott levél arra utal, hogy az EU strukturális alapjaiból is lehet támogatáshoz jutni a szélessávú hálózatok kiépítése céljára. Az egyelőre nem derül ki, mekkora pénzekre van kilátás, de az EU-hozzájárulás összhangban van azzal a hosszabb ideje hangoztatott brüsszeli célkitűzéssel, hogy a nagy sebességű internetet ki kell terjeszteni az olyan gyérebben lakott térségekre, ahol a hagyományos telefonhálózat szélessávúra történő felfejlesztése tisztán üzleti alapokon túl költséges volna.