A szélessávon internetezők fizetnének az online tartalomért

2003.01.08. 10:50
Az online tartalmakért az európai felhasználók 41 százaléka nem hajlandó fizetni - állítja a Jupiter Research tanulmánya. Ugyanakkor a szélessávú internetet használók között már inkább akadnak olyanok, akik zenét, videót, vagy játékot töltenek le a netről, szemben modemes társaikkal. Az Egyesült Királyságban a Demon internetszolgáltató a technológiaváltás elősegítése érdekében elengedi a szélessávú előfizetők bekötési díját.
A szélessávú internetet használók szívesebben fizetnek az online tartalmakért - állítja a Jupiter Research nevű kutatóintézet legutóbbi jelentése. A cég szerint az európai szélessávú felhasználók negyede tervezi például, hogy zenét töltsön le és vásároljon az interneten. Ugyanez az arány a betárcsázós kapcsolat esetében 18 százalék. Videót pedig a szélessávú felhasználók 18 százaléka vásárolna a neten, míg a hagyományos módon internetezőknek csupán 11 százaléka.

Ingyenes bekötés

A tanulmány ugyanakkor azt is leszögezi, hogy az összes európai felhasználó 41 százaléka nem hajlandó fizetni a tartalmakért. "E területen nincs jelentős elmozdulás a felhasználók gondolkodásában, ám látható egy fokozatos változás" - jelentette ki a Jupiter elemzője, Olivier Beauvillain. Az a jó hír, hogy a változások motorja a széles sávú internethasználók tábora - tette hozzá a szakember. Hiszen ők azok, akik inkább hajlandóak zenét, videót, vagy éppen játékokat letölteni a netről.

Az Egyesült Királyságban épp az a cél, hogy a felhasználókat meggyőzzék: minél hamarabb váltsanak szélessávú internetre. A Demon internetszolgáltató például eldöntötte, hogy valamennyi szélessávú szolgáltatásának elengedi a bekötési díját. Akik például az ADSL-szolgáltatás mellett döntenek, nem kell kifizetniük az 50 fontos bekötési díjat. A kapcsolat havi díja egyébként 25 font. Ezt egyébként a British Telecom (BT) nagykereskedelmi árainak időleges csökkentése tette lehetővé.

Milliók térhetnek át

A Demon termékmenedzsere, Dan Cole szerint a döntés hozzásegítheti a felhasználókat ahhoz, hogy szélessávra váltsanak. A szakember úgy vélte, hogy a bekötési díj anyagi és pszichés gát is a technológiaváltás előtt. A Demon az ingyenes bekötést március végéig kínálja, ám a cégnél remélik, hogy a BT árcsökkentése állandónak bizonyul, így kiterjeszthetik a kedvezményes időszakot.

A BT mindent elkövet, hogy a következő évben szélessávú előfizetők millióit mondhassa magáénak, ám az nem segít ebben, ha a cég visszatér korábbi áraihoz - emelte ki Dan Cole.  • Hírek
  • Megtakarítás